Bill Gates propune impozitarea muncii roboților

Data publicării:
Clinton Global Initiative 2015 Annual Meeting - Day 2
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 27: Bill Gates speaks on stage at the Plenary Session: Investing in Prevention and Resilient Health Systems during the second day of the 2015 Clinton Global Initiative's Annual Meeting at the Sheraton New York Hotel & Towers on September 27, 2015 in New York City. (Photo by JP Yim/Getty Images)

Companiile care folosesc în activitate roboţi în loc de oameni ar trebui să plătească impozite statului pentru munca depusă de aparatele automatizate. Este propunerea făcută de cel mai bogat om din lume - cofondatorul Microsoft, unul dintre cei mai importanţi jucători în domeniul tehnologiei din lume.

Bill Gates consideră că măsura este necesară pentru încetinirea răspândirii automatizării şi finanţarea altor tipuri de locuri de muncă pentru oameni.

„În prezent, un muncitor care prestează, să zicem, activitate în valoare de 50.000 de dolari într-o fabrică, acest venit este impozitat. Dacă un robot face acelaşi lucru, te-ai aştepta să fie taxat într-o manieră similară. Nu cred că firmele care folosesc roboţi vor fi indignate de această taxă”, a spus Bill Gates.

Declaraţia vine în contextul în care un raport publicat de Forumul Economic Mondial arată că în următorii ani, la nivel mondial, peste șapte milioane de oameni vor fi înlocuiţi de roboţi la locurile de muncă.

Filantropul de 61 de ani a spus că impozitul colectat poate fi folosit pentru a finanța locuri de muncă în care oamenii sunt absolut indispensabili, cum sunt îngrijirea oamenilor în vârstă și lucrul cu copii.

Bill Gates nu este primul care aduce în discuție această idee. Taxarea muncii roboților a fost enunțată și de socialiștii europeni. Săptămâna trecută, Parlamentul European a respins un proiect de lege privind introducerea unei taxe pentru companiile care utilizează roboți în locul oamenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri