CORESPONDENȚĂ Digi24 de la Roma. Liderii UE au semnat o declarație pentru viitorul Europei

Data actualizării: Data publicării:
Drapeau européen flottant devant le Berlaymont
Image réalisée le 22 mai 2006

Moment istoric în capitala Italiei, unde 27 de şefi de stat şi de guvern ai Uniunii Europene, printre care şi preşedintele Klaus Iohannis, au semnat „Declaraţia de la Roma". Este vorba despre documentul prin care liderii UE îşi iau un angajament clar, politic, faţă de menţinerea unităţii. Documentul a fost semnat de liderii europeni chiar în ziua în care se împlinesc 60 de ani de la semnarea Tratatului care a pus bazele Uniunii Europene.

Trimisul special al Digi24 la Roma, Alice Iacobescu, a relatat că liderii Uniunii Europene au ținut să transmită un mesaj de unitate către cetățenii blocului comunitar la 60 de ani de la apariția UE și într-un context atât de complicat. Șefii de stat și de guvern au descris UE ca fiind „o comunitate a păcii, libertății, democrației, drepturilor omului și domniei legii, o mare putere economică cu niveluri paralele de protecție socială și bunăstare”. 

Mai mult, aceștia s-au angajat să creeze o Uniune Europeană mai puternică  prin intermediul unei mai puternice solidarități și unități. Promisiunea vine în contextul în care au fost tot mai multe voci din cadrul blocului comunitar care au vorbit despre o Europă cu mai multe viteze. 

Liderii europeni au semnat documentul istoric în Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din piaţa Capitoliului, unde părinţii fondatori au pus în urmă cu şase decenii piatra de temelie a Comunităţii Economice Europene, care a evoluat ulterior în Uniunea Europeană.

Iată ce au spus liderii europeni: 

Astăzi la Roma reînnoim alianţa unică de naţiuni libere care a fost iniţiată acum 60 de ani de marii noştri predecesori. Europa ca entitate politică fie va fi unită, fie va înceta să mai existe. Nu este suficient doar să se ceară unitate şi să se protesteze faţă de vitezele multiple. Este mult mai important ca noi toţi să respectăm regulile comune precum drepturile omului şi libertăţile civile, echilibrul puterilor în stat şi statul de drept”, a spus președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Doar dacă suntem uniţi, putem da generaţiilor viitoare o Europă mai prosperă, mai socială şi mai sigură, o Uniune a solidarităţii care este puternică, generoasă”, a spus și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Întâlnirea de astăzi este o dovadă a succesului, atunci eram şase în această sală, acum sunt 27.Uniunea alege să o ia de la capăt şi poate face acest lucru în următorii 10 ani. Trebuie să le redăm cetăţenilor noştri încrederea prin creştere economică, investiţii, reducerea sărăciei, politică comună de imigraţie, securitate şi apărare”, a adăugat premierul Italiei, Paolo Gentiloni. 

Blocul comunitar, de la 6 la 28 de state

Piatra de temelie a Uniunii Europene s-a pus acum 60 de ani. Pe 25 martie 1957, în Cetatea Eternă, liderii a şase state vest-europene au aprobat un document menit să fie baza reconstrucţiei continentului după dezastrul provocat de cel de-Al Doilea Război Mondial.

Roma, 25 martie 1957. În Palatul Conservatorilor de pe Colina Capitolină, lideri din Belgia, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda şi Germania de Vest se reunesc să semneze Tratatul de la Roma. Documentul punea bazele uniunii vamale şi a pieţei unice pentru bunuri, servicii, capital şi forţă de muncă între aceste şase state. Prin acest demers, semnatarii acordului, care cu doar 12 ani în urmă trecuseră prin cel mai devastator război din istoria Europei, doreau să garanteze pacea pe continent.

Piaţa comună, ca şi libera circulaţie a bunurilor şi persoanelor au dus la intensificarea cooperării economice între cele şase state semnatare şi la renaşterea economică europeană din anii 60 şi 70 ai secolului trecut. Evident, de toate aceste beneficii s-au bucurat doar ţările din vestul Europei. Estul continentului era în continuare ascuns după Cortina de Fier şi la umbra Uniunii Sovietice, iar statele din această parte a Europei au avut de aşteptat zeci de ani până când au putut să revină în marea familie europeană.

În 1957, Comunitatea Economică Europeană era formată din şase state şi avea o populaţie de 180 de milioane de oameni. Dar succesul cooperării economice a atras mereu noi ţări - aşa că, în prezent, la 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, Uniunea Europeană, succesoarea CEE, are 28 de state-membre şi o populaţie de peste 500 de milioane de locuitori.

Acum, după 60 de ani de pace, continentul este ameninţat de ascensiunea extremismului, de probleme financiare şi de conflictele din vecini. Chiar continuarea proiectului european a fost pusă adesea la îndoială în ultima vreme. Dar liderii europeni speră că sărbătorirea Tratatului de la Roma va fi ocazia ideală pentru a-şi reaminti optimismul generaţiei de acum șase decenii în legătură cu cooperarea pe continent, dar şi pentru a găsi soluţii de viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri