David Neacșu, despre moartea lui Ueli Steck: S-a stins cea mai mare personalitate din alpinismul mondial al ultimului secol

Data actualizării: Data publicării:
elpinist everest

Alpinistul David Neacșu, care a condus prima expediție românească pe Everest, în anul 2003, a comentat la Digi24 vestea surprinzătoare a morții alpinistului elvețian Ueli Steck, pe care l-a cunoscut personal. David Neașcu este de părere că a dispărut cea mai mare personalitate a alpinismului mondial din ultimii 80-100 de ani.

Corpul lui Ueli Steck a fost descoperit de un echipaj de salvare lângă versantul Nuptse. Se presupune că Ueli Steck a alunecat şi a căzut pe o pantă abruptă, acoperită cu gheaţă. El încerca să escaladeze în premieră mondială Muntele Everest pe ruta West Ridge/Hornbein Couloir fără să folosească oxigen suplimentar.

Este primul deces înregistrat pe Everest în acest sezon. Supranumit „Mașina elveţiană” - Swiss Machine, Ueli Steck era deţinătorul mai multor recorduri mondiale. 

„Numai în sine, faptul că folosești doar corpul tău, e un pericol”, a explicat la Digi24 alpinistul David Neacșu. „Dar el n-a murit din cauza lipsei de oxigen”, a adăugat David Neacșu și a explicat că sunt posibile două cazuri: 

„Pe Ueli Steck l-am cunoscut personal în 2009, în Germania, la o reuniune. Mă întorsesem din Antarctica. El terminase circuitul celor 41 vârfuri din Alpi.  Important e că băiatul ăsta ori a fost împins de sponsori - şi acolo sunt sponsori adevăraţi - ori de visul ăsta de a urca fără oxigen.

În zona aceea, până în tabăra II, pe partea sudică, pe partea nepaleză, sunt două pericole: alunecările pe panta aceea foarte abruptă şi al doilea ar fi căderea de seracuri (turn de gheață, proeminență rezultată din intersectarea crăpăturilor din cuprinsul ghețarilor - n.r.).

Anul trecut, în avalanşa de pe Everest au murit cei mai mulţi oameni, surprinşi chiar în corturi. De pe Nuptse cade tot timpul zăpadă, dacă treci de altitudinea de 7.000, deja nu mai sunt probleme decât cu altitudinea. Or, Ueli a încercat să facă şi o rută foarte periculoasă, a mai fost făcută de americani în anii 60, şi să facă traversarea de pe Everest pe Lhotse, o premieră. Asta n-a mai făcut-o nimeni. Or, Ueli asta făcea tot timpul: era un om al vitezei, de aceea i s-a şi spus Maşina elveţiană”, a explicat alpinistul român.

Presupun că în momentul de faţă s-a stins cea mai mare personalitate în alpinismul mondial în ultimii 80-100 de ani. Făcea totul în cea mai mare viteză, avea un fizic de invidiat, o rezistenţă fizică care lăsa pe spate pe oricine”, l-a evocat David Neacșu pe alpinistul elvețian. 

David Neacșu spune că orice, totul, e omeneşte posibil, dar trebuie să ai la bază un antrenament care n-are limite.

El a relatat că la o întâlnire a alpiniștilor din 2009 de la Grindelwald (Elveția), Ueli Steck a plecat dimineaţă la 6:00 și s-a întors la ora 11:00 şi urcase cel mai mare vârf din Elveția, care în mod normal se face în două zile.

„E o altă generaţie, eu nu o înţeleg. Totul în viteză. Dacă îl întrebai, era un om taciturn, un om foarte bun, consecvent pe ce făcea, dar tăcut. Noi ceilalţi mai stăteam de vorbă, ne împărtăşeam experienţele, el tot timpul venea la 8:00 și se ducea la culcare. Și a stat 5 zile”, a povestit alpinistul David Neacșu.

Citiţi şi: Everestul ca afacere. O ascensiune poate ajunge şi la 120.000 de dolari

Un celebru alpinist elveţian a murit pe Muntele Everest

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri