Urmează al doilea val | Avertisment Europol: Luni dimineață hackerii vor lovi și mai puternic

Data actualizării: Data publicării:
europol FB

Un anunţ îngrijorător vine de la agenţia europeană de poliţie. Directorul Europol spune că atacul cibernetic fără precedent de vineri a fost doar începutul. Oficialul european susţine că luni dimineaţă vom asista la un atac şi mai puternic.

Asaltul informatic de acum două zile a afectat 200 de mii de adrese electronice din 150 de ţări. Potrivit specialiştilor, odată pătruns în sistem, virusul transmis de hackeri preia controlul fişierelor şi cere deţinătorului să plătească diverse sume, pentru a reintra în posesia contului.

Cele mai afectate au fost serverele din Rusia şi Marea Britanie.

Experţii în IT susţin că foarte probabil atacul de luni dimineaţă va fi imposibil de oprit, în ciuda măsurilor de siguranţă luate între timp.

Rob Wainwright, directorul Europol, a declarat duminică într-un interviu la ITV că cel mai probabil numărul victimelor va crește, luni, când „oamenii se vor întoarce la muncă și își vor deschide calculatorul”.

„Desfășurăm operațiuni împotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, însă până acum nu am mai văzut un astfel de atac", a subliniat șeful Europol.

Anchetatori și experți informatici internaționali încercau duminică să îi identifice pe hackerii care s-au aflat la originea atacului informatic și care ar putea lovi din nou în zilele următoare,

Atacul, declanșat vineri a afectat, printre altele, spitalele britanice, constructorul de automobile francez Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universități din Grecia și Italia.

Atacul este „de un nivel fără precedent” și „va necesita o anchetă internațională complexă pentru a-i identifica pe vinovați”, a transmis Europol, precizând că a fost creată o echipă specială în cadrul Centrului European împotriva Criminalității Cibernetice pentru a ajuta la anchetă, potrivit Agerpres.

Uiwex, numele celui de-al doilea val

Şi companiile de securitate cibernetică atrag atenţia că deja un nou malware a fost depistat în unele ţări din Europa. Iar consecinţele, spun specialiştii, depind doar de cât de actualizate sunt sistemele de operare. Pentru a gestiona această criză, poliţia daneză a format o coaliţie globală din care fac parte companii de securitate, din mediul privat şi public, inclusiv din România.

„Urmează un al doilea val de atacuri cu un alt tip de randsomeware Uiwex, care foloseşte aceeaşi tactică de a se răspândi pe glob şi atunci, atât timp cât vulnerabilitatea va fi deschisă pe anumite sisteme de operare, această infecţie va continua să se propage. Nu ştim încă dacă în acest tip de randsome există un killswitch aşa cum a exista în wannacry care să poată bloca infecţia odată ce acesta a fost neutralizat”, a declarat Andra Zaharia, reprezentant al unei companii de securitate cibernetică.

Patru instituții de stat din România au fost afectate de atacul „WannaCry” de vineri

320 de adrese IP publice din România au fost afectate de atacul de tip recompensă. Potrivit reprezentanţilor Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, printre victime se află şi instituţii ale statului. Cătălin Pătraşcu, şeful Serviciului de Securitate a Informației spune că numărul celor care au raportat atacul este foarte mic, însă acesta ar putea creşte luni, când se reia programul normal de lucru.

Cătălin Pătraşcu, şef şerviciu Securitate Informatică CERT RO: Se pare că cele mai multe sunt din Bucureşti, la o distanţă mare de celelalte zone ale ţării. Sunt şi companii, sunt şi instituţii ale statului. Mai precis, până acum avem cunoştinţe despre patru instituţii ale statului afectate. Companii din diferite sectoare: energetic, transporturi, telecom, auto. N-aş putea spune dacă creşte numărul sistemelor informatice afectate până mâine (luni – n.r.). Dacă ar fi fost deja compromise nu creşte ci, eventual, o să avem mai multe notificări”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri