Guvernul va plăti în noiembrie prima rată pentru rachetele Patriot

Data actualizării: Data publicării:
Germany To Send Patriot Missiles To Turkey
Foto: Guliver/GettyImages

Ministrul apărării, Adrian Țuțuianu, a anunţat miercuri că Guvernul ar putea plăti încă din luna noiembrie prima rată pentru achiziţionarea sistemului de apărare cu rachete Patriot. Premierul Mihai Tudose a confirmat informația.

Germany To Send Patriot Missiles To Turkey
Foto: Guliver/GettyImages

România ar putea plăti o primă tranşă din cele aproape patru miliarde de euro de care e nevoie pentru cumpărarea celor şapte sisteme de rachete Patriot în luna noiembrie. E declaraţia ministrului apărării, Adrian Tuţuianu, iar informaţia a fost confirmată şi de premierul Mihai Tudose.

„Avem o aprobare de la Departamentul de Stat, e nevoie de aprobarea Congresului SUA, e nevoie ca echipele tehnice să detalieze exact ce se cumpără. Va fi un acord Guvern la Guvern, vom promova o lege specială în Parlament pentru achiziția acestui sistem și apreciem, dacă lucrurile merg bine, la sfârșul lunii octombrie să avem un rezultat final. (...) Estimăm ca în luna noiembrie să facem o plată în contul de achiziții”, a declarat Adrian Țuțuianu.

Întrebat ulterior despre anunțul lui Adrian Țuțuianu și dacă a avut o discuție cu el, premierul Mihai Tudose a confirmat că a existat această discuție. „Da, am discutat, domnia sa are un plan, săptămâna viitoare îl vom aproba cumva într-o structură mai restrânsă. Da, e un angajament ferm, pentru că am pus 2% în bugetul MApN, dar nu i-am pus ca să-i avem acolo, ci să ne onorăm angajamentele pentru partenerii strategici, NATO, de a face achiziții de banii aceia pentru întărirea capacității  de apărare a României și a flancului estic al NATO. Banii vor fi cheltuiți pe ceea ce dispune și solicită MApN”, a punctat premierul.

Ministrul Adrian Ţuţuianu a explicat, miercuri, că este necesară achiziţia sistemului de rachete Patriot, în condiţiile în care rachetele sol-aer aflate în prezent în dotarea României sunt în mare parte depăşite fizic şi moral.

„De ce această opţiune? Riscurile şi ameninţările în spaţiul aerian al României ne determină să procedăm la o înzestrare corespunzătoare. Sistemele de rachete sol-aer aflate în prezent în dotarea României cu bătaie mică şi medie sunt în mare parte depăşite fizic şi moral, cea mai mare parte dintre ele sunt de producţie sovietică şi resursele de funcţionare tehnică sunt spre limita maximă, cu posibilităţi reduse şi nesustenabile de modernizare. Opţiunea cea mai potrivită a fost identificată în sistemul Patriot în cea mai modernă configuraţie, afirmaţiile care se fac nu sunt corecte. Luăm cea mai modernă configuraţie PAC 3 Plus, cu o perioadă estimată de utilizare în serviciu de 30 de ani”, a explicat el.

Ministrul a susţinut că România se alătură în acest fel altor cinci ţări NATO care deţin sisteme Patriot - SUA, Germania, Spania, Grecia şi Olanda - şi într-un efort comun menit să îmbunătăţească securitatea europeană.

Pe de altă parte, ministrul apărării a dat de înțeles că unele componente ale sistemului Patriot ar putea fi produse în viitor chiar în România, fiind o sursă pentru exporturi.

„Aceste achiziţii se fac în interesul asigurării nevoii de securitate a României, dar şi respectării angajamentelor guvernamentale asumate în relaţia cu structurile NATO. Vom urmări achiziţia unor echipamente moderne, care să satisfacă pe deplin nevoile de securitate. Programul este încă în stadiul de analiză şi la momentul când vom avea toate detaliile o să le aducem la cunoştinţă public. Programul Patriot are şi o componentă de comuniune a tuturor ţărilor implicate şi suntem interesaţi pentru dezvoltarea în România a unor facilităţi de producţie a unor componente ale acestui sistem atât pentru nevoile noastre, cât şi pentru export, însă suntem prea devreme pentru a intra în detalii”, a mai spus ministrul Apărării.

Răspunzând unei întrebări, Adrian Țuțuianu a afirmat că „un prim sistem” de rachete Patriot ar putea ajunge în România anul viitor.  Contractul va avea o eşalonare în timp şi pe partea de intrări de componente, şi pe partea financiară, a precizat ministrul. „Mai departe implică negocieri, acestea se pot face după ce Congresul SUA aprobă acest transfer. Noi am estimat luna octombrie pentru că am luat în calcul termenele prevăzute de legislaţia din SUA, şi cât ne e nouă necesar să pregătim proiectul de lege. Textul e gata, apoi Camera Deputaţilor, Senat, promulgare, de acolo să ajungem la semnare şi o plată în acest an”, a arătat Adrian Țuțuianu.

Întrebat în continuare dacă a spus cu subiect şi predicat că vom cumpăra rachete Patriot, în condiţiile în care este primul oficial al statului care anunţă aşa ceva, ministrul a răspuns afirmativ.

„Demersul de a obţine un accept de la Departamentul de stat este al Ministerului Apărării. Aprobarea primită de la Departamentul de Stat ne-a fost comunicată. Am făcut evaluările necesare şi ţinem cont de toate lucrurile care urmăresc mai mult securitate naţională. Nu suntem la faza unor negocieri de detaliu pe condiţiile de natură financiară şi condiţiile legate de capabilităţile tehnice complete”, a explicat el.

Chestionat dacă nu are în vedere o altă ofertă şi dacă îşi canalizează energiile pentru Patriot, Adrian Ţuţuianu a răspuns scurt: „Corect”. 

Citiți și:

Hans Klemm: Rachetele Patriot vor oferi protecţie în cazul atacurilor aeriene nu doar pentru România

România se va dota cu rachete Patriot. Ce alte ţări mai au acest sistem

Rachete Patriot | Ce profit ar putea obține compania americană Raytheon din contractul cu România

Diplomat SUA: „Patriot”, o investiție înțeleaptă

Iohannis: Exercițiile și achizițiile de rachete Patriot ar putea descuraja Rusia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri