Cutremurul din Italia | Apar suspiciuni de neglijență

Data actualizării: Data publicării:
Magnitude 6.2 Earthquake In Central Italy Kill At Least 13

Guvernul italian a declarat stare de urgenţă în regiunea afectată de cutremur şi a deblocat un prim ajutor de 50 de milioane de euro. Bilanţul tragediei creşte de la o oră la alta. Autorităţile trebuie să afle de ce atât de multe clădiri recent renovate s-au prăbuşit şi de ce seismul de miercuri a făcut atât de multe victime.

În satele devastate de cutremur, operaţiunile de salvare au continuat şi azi-noapte, la lumina farurilor şi lanternelor. Tot mai rar răsună însă aplauzele cu care pompierii întâmpină orice supravieţuitor scos la lumină. Sinistraţii au petrecut a doua noapte în corturi, fericiţi că sunt în viaţă.

„Nu mai avem nimic, dar nu-mi pasă. Suntem vii”

Într-o asemenea tabără din Amatrice, oamenii au găsit ieri consolare într-o slujbă religioasă improvizată în aer liber, deşi zgomotul elicopterelor acoperea din când în când vocea preotului.

La două zile după cutremur, încep să apară semnele de întrebare şi suspiciunile de neglijenţă. S-a deschis deja o anchetă pentru a vedea de ce s-a prăbuşit şcoala din Amatrice, renovată în 2012 pentru a rezista la cutremur. O altă anchetă va trebui să afle de ce turla bisericii din Accumoli s-a prăbuşit peste acoperişul unei case, provocând moartea unei întregi familii, deşi fusese şi ea consolidată recent.

Dincolo de starea de urgenţă, e nevoie de un proiect mai amplu şi îl vom construi împreună”, spune Matteo Renzi, premierul Italiei.

Pentru ca asemenea tragedii să nu se mai producă, şeful guvernului a anunţat ieri lansarea programului „Casa Italia”, un plan de consolidare a clădirilor vulnerabile. Zona epicentrului este plină de biserici, palate şi monumente construite în secolele al 13-lea şi al 14-lea, iar 293 dintre ele au fost puse la pământ sau distruse parţial.

„Când amintirea acestei tragedii va începe să se şteargă, trebuie să fim primii care spun că reconstruţia acestor oraşe este prioritară pentru Italia. Nu pentru Amatrice, ci pentru Italia”, declară Matteo Renzi, premierul Italiei.

Premierul a promis şi că localităţile distruse de cutremur vor fi sprijinite pentru o reconstrucţie rapidă, deşi istoria recentă nu este de natură să-i liniştească pe sinistraţi. Aproximativ 8.300 de oameni care şi-au pierdut casele la cutremurul din L'Aquila din 2009, încă mai stau în locuinţe provizorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri