400 de dolari, prețul unui sclav în Libia

Data publicării:
sclavi

În Libia au fost filmate mai multe licitaţii în care zeci de oameni sunt vânduţi drept sclavi. Imaginile au ajuns la jurnaliştii CNN. Aceştia au mers pe urma informaţiilor primite şi au descoperit pieţe de sclavi, asemenea celor care funcţionau în Africa în urmă cu 3 sau 4 secole. Acolo, viaţa unui on valorează doar câteva sute de dolari.

Sunt imagini de la una dintre licitaţiile unde fiinţe umane sunt vândute ca orice altă marfă. În final, tinerii din imagine sunt vânduţi unui stăpân pentru 400 de dolari fiecare. Totul se întâmplă în Libia. Ţară în care ajung mii de oameni, refugiaţi din toată Africa, care speră că de aici să treacă în Europa. Pentru mulţi însă drumul spre libertate se opreşte într-o piaţă sau un depozit unde sunt vânduţi pe post de sclavi. Devin o marfă de cumpărat, de vândut şi de abandonat... atunci când nu mai sunt buni de nimic.

„Am fost vândut. În timp ce încercam să ajung aici. Dacă te uiţi la mulţi cei care sunt aici, dacă îi verifici pe corp, poţi să vezi urmele. Au fost bătuţi. Mutilaţi. Mulţi şi-au pierdut viaţa acolo. Am văzut asta. Persoana care a venit să mă cumpere pe mine, le-a dat bani şi apoi m-a dus acasă.”

În Libia există numeroase astfel de pieţe speciale în care refugiaţii sunt comercializaţi de contrabandişti. Astfel de licitaţii durează în jur de 7 minute. Suficient timp pentru ca 10 şi uneori chiar mai mulţi oameni să fie vânduţi. Un raport publicat de ONU arata că în lume, există în acest moment peste 40 de milioane de sclavi, fie că vorbim de oameni obligaţi să muncească, exploataţi sexual sau victime ale căsătoriilor cu forţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri