Amenințarea Rusiei, contracarată de NATO

Data publicării:
nato2

Întărirea flancului estic este una dintre principalele preocupări ale oficialilor NATO. Ei caută soluţii pentru întărirea securităţii unor state precum Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. În plus, Statele Unite vor contribui anul viitor cu peste trei miliarde de dolari la bugetul NATO, bani destinaţi securităţii Europei.

John Kerry, secretarul american de Stat: „Vom revizui încercările noastre continue de a întări flancul estic al NATO, ca să descurajăm agresiunile. Iar modul în care putem răspunde cel mai bine acţiunilor Rusiei din Ucraina este să ne întărim capacităţile de descurajare (a acestor agresiuni, n.red.) printr-o prezenţă robustă şi îndelungată”.

Dar credibilitatea strategiilor NATO de apărare a ţărilor estice este pusă sub semnul întrebării. Doi generali din cadrul Alianţei au povestit, pentru „Financial Times”, că forţa de reacţie rapidă menită să intervină în cazul unei ameninţări majore, nu este nici foarte rapidă şi n-ar fi nici foarte eficientă în faţa arsenalului plasat deja de Rusia la graniţele sale vestice.

Înaintea summit-ului, oficialii NATO au luat deja o decizie care nu bucură deloc Moscova - organizarea în Polonia a celui mai mare exerciţiu militar din acest an, la care vor participa peste 30.000 de soldaţi.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „NATO şi-a sporit deja prezenţa în Marea Neagră. Am făcut acest lucru în cadrul măsurilor de reasigurare pe care le-am decis după anexarea ilegală a Crimeei, lucru care afectează securitatea în Marea Neagră. Se poartă discuţii între România, Turcia şi Bulgaria în privinţa modului în care pot contribui la sporirea şi intensificarea prezenţei NATO în Marea Neagră”.

Întâlnirea de la Bruxelles se desfăşoară cu 50 de zile înaintea summitului NATO de la Varşovia, unde relaţia cu Rusia va fi unul dintre subiectele principale de discuţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri