Apelul către Donald Trump al unui jurnalist NYT cu origini românești

Data actualizării: Data publicării:
jurnalist nyt

Un jurnalist la New York Times, cu origini româneşti, foloseşte povestea tatălui său - român din Cernăuţi - pentru a face apel la Donald Trump să fie îngăduitor cu imigranţii. Ziaristul spune că el nu ar fi existat dacă tatăl său n-ar fi reuşit să ia viaţa de la capăt în America, unde a fost primit cu braţele deschise. Nicholas Kristof îi reaminteşte lui Donald Trump că şi el provine din părinţi imigranţi, relatează Digi24.

„Tatăl meu s-a născut în România, pe teritoriul aflat acum în Ucraina. Familia făcea parte dintr-o reţea de spionaj pentru rezistenţa poloneză. S-au opus atât naziştilor, cât şi sovieticilor. Avem rude ucise de nazişti la Auschwitz, dar şi ucise de sovietici în Siberia. O parte a familiei a plecat în Polonia, o parte în România. Tatăl meu a riscat enorm şi a fugit în Iugoslavia”, spune Nicholas Kristoff, jurnalist New York Times.

„A fost trimis într-un lagăr de concentrare. A fost mutat de acolo cu un tren, dar jumătate dintre refugiaţii români erau executaţi, jumătate erau eliberaţi. El a fost în jumătatea noroacoasă”, adaugă jurnalistul.

„Când intrau în portul New York, o femeie din Boston i-a spus bun venit, tinere american. Ideea că urma să fie american, deşi nici nu ştia engleză, deşi nici un pusese piciorul pe pământ american, a fost foarte emoţionantă”, povestește Nicholas Kristoff.

„Dacă biserica nu l-ar fi sponsorizat, probabil n-ar fi ajuns în Statele Unite, eu nu l-aş fi cunoscut niciodată, familia noastră nu ar fi apărut. Sunt foarte, foarte recunoscătoare”, spune soția jurnalistului.

„Când această biserică l-a ajutat pe tatăl meu în 1952, asta nu a rezolvat problema globală a refugiaţilor. Nu a avut niciun efect. A fost ca o picătură într-o găleată. Dar a transformat complet familia Kristof. A transformat complet. Vă mulţumesc foarte mult”, afirmă Nicholas Kristoff.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri