Armata cibernetică a Coreei de Sud

Data publicării:
armata cibernetica

Coreea de Sud este una dintre ţările cele mai avansate din punct de vedere tehnologic, ceea ce face ca infrastructura sa modernă să fie vulnerabilă în faţa hackerilor. De aceea, ministerul sud-coreean al apărării, a decis să înfiinţeze o specializare de apărare cibernetică la universitatea din Seoul. Iar prima generaţie de studenţi se pregăteşte deja de absolvire.

Noh, viitor soldat cibernetic: „Sunt foarte dedicat. Devenind un soldat cibernetic mă dedic ţării mele.”

Iar marea ameninţare a Coreei de Sud vine din partea Coreei de Nord. După unele estimări, regimul de la Phenian are la dispoziţie 6.000 de hackeri care deja şi-au dovedit îndemânarea. Guvernul Coreei de Sud are doar 600 de specialişti în securitate informatică. Iar numărul lor nu va creşte foarte rapid. La facultatea de soldaţi cibernetici sunt admişi doar 30 de studenţi anual. Ministerul apărării vrea să îi atragă pe cei mai buni tineri dintre cei mai buni. Şi pe lângă învăţământul gratuit, le oferă şi o bursă lunară de peste 400 de dolari. Materiile studiate sunt matematica, legislaţia, criptografia şi, desigur, hacking-ul. Ministerul apărării şi mai multe firme IT le-au amenajat studenţilor inclusiv o cameră de război în care pot simula atacuri cibernetice.

Jeong Ik Rae, profesor la Universitatea din Seoul: „Este important să aibă aptitudinile necesare răspunsului la un atac. Nu numai pentru apărare.”

Absolvenţii unei astfel de facultăţi pot fi la mare căutare chiar şi în mediul privat. Guvernele nu sunt singurele care au nevoie de protecţie cibernetică. Şi companiile sunt ţinta hackerilor. De altfel, dintre presupusele atacuri ale hackerilor nord-coreeni cel mai important a fost împotriva unei companii private. Serverele studiourilor cinematografice Sony au fost atacate în 2014 ca reacţie a realizării unei comedii despre Kim Jong-un. Aceiaşi hackeri ar fi fost şi în spatele atacului în urma căruia Banca Centrală din Bangladesh a pierdut 81 de milioane de dolari. Banii erau depozitaţi într-un cont deschis la Fed-ul american, iar atacul a scos la iveală vulnerabilităţi în sistemul informatic financiar SWIFT.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri