Australia. Peste 3.500 de oameni evacuaţi înainte de cel mai puternic ciclon din ultimii şase ani

Data publicării:
furtuna

Australia se pregăteşte să înfrunte un ciclon de categoria patru, care va mătura coasta de nord a statului Queensland în următoarele 24 de ore. Meteorologii spun că furtuna Debbie va fi cea mai violentă din ultimii şase ani, urmând să aducă ploi distrugătoare şi vânt de 280 de kilometri pe oră.

Valurile uriaşe vor fi agravate de flux şi vor atinge patru metri, riscând să inunde localităţile de coastă. Peste 3.500 de oameni au fost evacuaţi din nordul statului australian Queensland şi peste 200 de şcoli şi grădiniţe au fost închise.

Ciclonul va traversa o fâşie de uscat în care trăiesc 300.000 de oameni, înainte de a slăbi în intensitate.

Premierul din Queensland, Annastacia Palaszczuk, a declarat luni dimineaţă că alţi 2.000 de oameni vor fi evacuaţi din regiunea Bowen, alăturându-se celor 3.500 care au părăsit deja zona aflată între Home Hill şi Proserpine, scrie News.ro.

Ciclonul se îndreaptă mai spre sud decât se credea iniţial şi ar putea afecta până la 100 de kilometri de coastă.

Autorităţile au deschis adăposturi pentru până la 700 de oameni în Bowen şi Proserpine, iar autobuze transportă persoanele evacuate din oraşele aflate mai la nord până la Cairns.

Palaszczuk a avertizat locuitorii să nu aştepte până este prea târziu pentru a pleca şi că fereastra de timp se “închide drastic”.

Voluntari din serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă, precum şi angajaţi din Ministerul Apărării, Poliţie şi serviciile de alimentare cu energie electrică au fost mobilizaţi în regiune, unde peste 100 de şcoli şi 107 centre de îngrijire timpurie au fost închise.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri