Brigadă multinațională. NATO a decis câți soldați trimite în România

Data publicării:
nato soldati americani elicopter - flickr nato

Propunerea formării unei brigăzi multinaţionale pentru antrenamente, pe teritoriul României, a venit chiar din partea ţării noastre. Ideea a primit sprijinul Statelor Unite - în urma vizitei premierului Dacian Cioloş la Washington la sfârşitul lunii trecute - şi susţinerea celorlalte ţări NATO.

Ceea ce am hotărât acum este că ne vom creşte şi ne vom intensifica eforturile în plus în regiunea Mării Negre. Cred că lucrul important este că am hotărât luarea unor decizii adaptate pentru regiunea Mării Negre sau pentru partea de sud-est a Alianţei noastre”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Planurile Alianţei sunt corelate cu cele privind detaşarea a patru batalioane NATO în Polonia şi țările baltice.

Brigada multinaţională din România va fi formată din militari americani, turci şi bulgari. Trupele vor fi conduse de la Bucureşti, de la Comandamentul multinaţional de divizie al NATO. Rolul brigazii va fi de a se antrena permanent, după un plan detaliat de exerciţii. Trupele americane şi româneşti, parte a acestei brigăzi, vor staţiona în zona Dobrogea.

Conceptul pe care va funcţiona prezenţa multinaţională în cadrul acestei brigăzi este unul de rotaţie persistentă, o rotaţie continuă care asigură o prezenţă cvasi-permanentă pe teritoriul ţării noastre”, a explicat ministrul apărării, Mihnea Motoc.

Mai mult, oficialii NATO iau în calcul şi asigurarea protecţiei aeriene şi navale în Marea Neagră. Ministeriala NATO vine în pregătirea summitului Alianţei, care va avea loc la Varşovia, luna viitoare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri