Canada așteaptă scuze de la Papa Francisc

Data actualizării: Data publicării:
Pope Leads The Stations of The Cross At The Colosseum
FOTO: Gulliver/ Getty Images

La prima sa vizită la Vatican, Justin Trudeau a făcut un prim pas pentru a vindeca rănile trecutului. Premierul Canadei i-a cerut oficial Papei Francisc să prezinte scuze, în numele Bisericii Catolice, pentru abuzurile la care au fost supuşi copiii din familiile indigene vreme de mai bine de un secol. Este un subiect sensibil, asupra căruia niciun alt oficial canadian nu a îndrăznit să ia o atitudine atât de fermă până acum.

„I-am explicat (Papei Francisc, n.red.) cât de important este pentru canadieni să facă un pas înainte în acest proces de reconciliere cu populaţiile indigene. Şi i-am explicat că ne-ar putea ajuta, prin a-şi cere scuze”, a spus premierul canadian.

Acest demers se află printre recomandările de la sfârşitul lui 2015 ale Comisiei cu privire la adevăr şi reconciliere în Canada, care a audiat timp de şase ani mărturii de la aproape 7.000 de foşti elevi, relatează News.ro.

Un catolic crescut într-un colegiu iezuit, Trudeau consideră că  problema aborigenilor este „o prioritate”.

În secolul al XIX-lea, 150.000 de băieţi şi fete din familii aborigene au fost, pur şi simplu, răpiţi de lângă părinţii lor de către misionari catolici şi plasaţi în internate pentru a fi integraţi cu forţa în societatea canadiană. Mulţi dintre ei au fost supuşi unor rele tratamente sau abuzuri sexuale.

Justin Trudeau le-a prezentat „scuzele cele mai sincere” autohtonilor şi le-a cerut „iertare” în numele Guvernului Canadei.

După ce a fost ales în 2013, Francisc a prezentat scuze, în numele Bisericii, victimelor agresiunilor sexuale, protestanţilor persecutaţi în nordul Italiei şi poporelor autohtone din America de Sud pentru complicitatea Bisericii în oprimarea lor în timpul cuceririlor coloniale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri