Canada | Doi penticostali români și-au lăsat copilul să moară

Data publicării:
copil bolnav

Doi părinţi români vor face închisoare pe viaţă pentru că au refuzat să îşi trateze copilul bolnav de diabet, pe care l-au şi înfometat, şi care a murit. Avea 15 ani şi doar 17 kilograme. Emil şi Rodica Rădiţă au fost găsiţi vinovaţi de omor deosebit de grav. Totuşi, aşa cum prevede legislaţia din statul nord-american, vor putea cere eliberarea condiţionată peste 25 de ani.

La capătul unui proces care a durat nouă luni, Emil şi Rodica Rădiţă au fost găsiţi vinovaţi pentru omor deosebit de grav şi condamnaţi la închisoare pe viaţă. Ei fuseseră inculpaţi în 2013 pentru moartea băiatului lor în vârstă de 15 ani, potrivit Digi24 HD.

Acţiunile voastre sunt dincolo de orice înţelegere. Soţii Rădiţa ştiau foarte bine cât de grav bolnav era Alex şi, cu toate acestea, au refuzat să-i trateze afecţiunea medicală cu insulină şi să-l ducă la medic. Ei ştiau că el e pe moarte”, a spus magistratul care i-a condamnat pe cei doi români.

sursa: calgaryherald.com, Karen Horner, judecătoare

Marta Juzwiak, procuror: „Am văzut dimensiunea suferinţei lui Alex, cât de lungă şi cât de extinsă a fost. Acest verdict reflectă magnitudinea acestei suferinţe şi a crimei care a fost comisă”.

Alex Rădiţa fusese diagnosticat cu diabet de tip 1 la vârsta de doi ani. Părinţii, membri ai Bisericii Penticostale, i-au refuzat tratamentul. În 2003, băiatul a ajuns în comă la spital, doctorii au reuşit să-l salveze, iar autorităţile l-au plasat într-o familie adoptivă. După un an, un judecător a dispus reîntoarcerea lui acasă şi timp de 5 ani a fost supravegheat de asistenţi sociali, profesori şi medici. În 2009, românii s-au mutat în altă provincie, iar Alex nu a mai fost mers la şcoală şi nici la medic. Patru ani mai târziu, a murit. Cântărea doar 17 kilograme, iar corpul îi era acoperit de răni.

Patricia MacDonald, fostul asistent social al lui Alex Rădiţa: „Alex era un băieţel foarte curajos şi isteţ şi şi-ar fi dorit ca viaţa lui să însemne ceva. Sunt fericită cu verdictul. Cred că i s-a făcut dreptate lui Alex, a cărui viaţă s-a încheiat cumplit, oribil. Mă bucur că părinţii lui au fost traşi la răspundere”.

Emil şi Rodica Rădița mai au încă șapte copii asupra cărora și-au pierdut drepturile legale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri