Câți bani au făcut hackerii în 2017

Data publicării:
cyber securitate hacker calculator parola facebook guvern

Criminalitatea informatică provoacă în fiecare an prejudicii de sute de miliarde de dolari companiilor şi guvernelor din întreaga lume. Grupările de infractori din mediul virtual câştigă în fiecare zi sume colosale, ce rareori pot fi recuperate. Potrivit estimărilor specialiştilor, daunele provocate de hackeri se vor tripla în următorii ani.

Legenda hackerului extrem de inteligent, bine pregătit în tehnologia informaţiei nu mai este adevărată în prezent. Internetul este o sursă nesfârşită de softuri ilegale pe care oricine le poate folosi. Programele infractorilor cibernetici sunt de vânzare la sume modice şi le pot aduce cumpărătorilor profituri uriaşe.

În acest moment, principalele două ramuri ale infracţiunilor din care se fac bani sunt ransomware, mallware care criptează informaţii şi cere bani ca răscumpărare şi frauda bancară”, a explicat Bogdan Botezatu, specialist în securitate IT.

Bani mulţi se câştigă şi din trimiterea de mesaje spam cu informații despre medicamente sau din şantajarea unor corporaţii. Hackerii nu mai aleargă după secrete industriale, ci pur şi simplu bombardează companiile cu viruşi şi cer recompense ca să se oprească. Alte grupări compromit reţele întregi de computere pe care le programează să acceseze siteuri de reclame şi în acest fel îşi alimentează conturile virtuale. Potrivit experţilor în securitate cibernetică, infracţiunile pe internet vor produce în acest an prejudicii de 700 de miliarde de dolari companiilor şi guvernelor din întreaga lume: 20 la sută din sumă, adică 140 de miliarde, este câştigul net al răufăcătorilor.

„Aceste calcule sunt estimative şi pornesc prin extrapolări. Noi urmărim o familie de mallware şi ne dăm seama câţi bani au făcut respectivii infractori prin însumarea prejudiciilor individuale. Știm care e proporţia acelei familii comparativ cu situaţia globală şi aflăm care este impactul global”, a explicat Bogdan Botezatu, specialist în securitate IT.

Industria IT estimează că pentru fiecare dolar investit în banditism informatic, profitul este de 1500 la sută. România este prezentă pe harta ţărilor cu criminalitate informatică. În ultimii ani, poliţiştii şi procurorii au destructurat nenumărate grupări de hoţi care vindeau bunuri fictive pe internet sau care clonau carduri virtuale.

Suma de bani strânsă de acești infractori ar putea rezolva multe dintre problemele cu care se confruntă România. Mai exact, suma reprezintă două treimi din PIB-ul României, bani cu care ar putea fi cumpărate câteva mii de avioane, s-ar putea construi câteva sute de spital, sau chiar o rețea de autostrăzi, care să interconecteze toate orașele țării.

Potrivit experților, prejudiciile cauzate de infractorii cibernetici vor fi tot mai mari. Până în 2021, suma va fi de 6000 de miliarde de dolari, iar 20 la sută din această sumă va intra în buzunarul hackerilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri