Ce scrie presa internațională după victoria lui Erdogan

Data publicării:
Turkish Nationalists Demonstrate Against Prime Minister
Foto: Gulliver/GettyImages

Presa internațională acordă spații mari referendumului de ieri din Turcia, în urma căruia președintele Recep Tayyip Erdogan va avea puteri sporite. Principalele televiziuni și ziare din întreaga lume nu văd cu ochi buni rezultatul scrutinului.

Postul american de televiziune CNN titrează: „Democraţia a murit în Turcia”, în timp ce Euronews dă voce opoziției, care acuză fraude la acest referendum crucial.

În Marea Britanie, cotidianul The Guardian afirmă că „Erdogan se agaţă de victorie” în referendumul constituţional din Turcia.

Peste ocean, Politico scrie că, după ce Erdogan a revendicat victoria, „Turcia porneşte pe un drum nesigur”.

Nici presa din Israel nu are un ton pozitiv la adresa președintelui Turciei, preluând acuzațiile principalelor partide de opoziție: Legitimitatea acestui referendum este discutabilă.

Focus a publicat o analiză în care nu vede un viitor tocmai bun pentru Turcia, în ciuda optismului puterii de la Ankara. „Există pericolul radicalizării opoziţiei, experţii se tem de izbucnirea unor violenţe după votul din Turcia”, relatează acest site de știri.

Jurnaliștii de la revista TIME vorbesc despre dezbinarea acestei țări membră NATO, punând victoria lui Erdogan drept motivul pentru care Turcia va și și mai dezbinată.

În Franța, ziarul L'Express vorbește despre noile puteri pe care le va avea Recep Tayyip Erdogan după 2019, când vor avea loc noile alegeri generale: „Pornirile autoritare ale lui Erdogan se vor accentua de acum înainte”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri