Cea mai scumpă armă construită vreodată își amortizează prețul în peste 50 de ani

Data publicării:
avion f35

În 2009, Pentagonul estima că achiziţia şi operarea avioanelor militare F-35 până în anul 2064 va costa în total 900 de milioane dolari. Datele s-au schimbat între timp. Generalii americani estimează că avioanele F-35, dezvoltate de Lockheed Martin, vor putea fi folosite cu şase ani mai mult, până în 2070.

Însă creşterea perioadei de funcţionare, înseamnă şi o factură mai mare pe termen lung, de 1.120 de miliarde de dolari. Asta cu toate că unul dintre motivele pentru care avionul va putea fi folosit până în 2070 este dat de faptul că avionul va intra abia anul acesta în dotarea US Air Force şi va fi folosit abia din 2019 de US Navy. Întregul program F-35 a fost întârziat de probleme tehnice, de la crăpături în fusejal până la softuri de misiune instabile.

De altfel, chiar dacă primele aparate de zbor deja au fost furnizate către puşcaşii marini, nu pot fi folosite în misiune fără teste suplimentare şi fără un sistem informatic funcţional.

Însă oficialii Pentagonului spun că în ciuda tututor hopurilor, programul F-35 a avut parte de îmbunătăţiţi şi de fapt, costurile pe termen lung sunt de fapt mai mici dacă sunt împărţite la număul de ore de zbor care ar putea fi efecutate până în 2070.

În acelaşi timp americanii spun că fiecare F-35 în parte va fi mai ieftin decât în estimările iniţiale. Cele 2.443 de aparate de zbor care vor fi cumpărate vor costa 379 de miliarde de dolari, cu 12 miliarde mai puţin decât arătau precedentele prognoze. Diferenţa până la 1.120 de miliarde este dată de costurile de funcţionare ale acestor avioane.

Totuşi, e greu de spus dacă F-35 va rămâne o armă relevantă timp de 54 de ani, aşa cum îşi doreşte Pentagonul. Adevărata durată de viaţă a avionului va fi influenţată şi de armele pe care le vor dezvolta între timp ţări care nu sunt aliate cu Statele Unite, mai ales China.

Deocamdată tehnologia militară chineză continuă să fie mult în spatele celei americane, însă a făcut salturi importante în ultimii ani. În acelaşi timp, nimeni nu poate garanta deocamdată că F-35 se va comporta într-o bătălie aeriană atât de bine pe cât promit cei de la Lockheed Martin. Într-o luptă simulată, F-35 a avut probleme în faţa bătrânului F-16, care va ajunge şi în dotarea Armatei Române.

De altfel, în 2009 se vorbea că în 2019 România va intra pe lista de aşteptare pentru F-35, însă vor mai trece mulţi ani până când noul avion va putea fi folosit de piloţii din ţara noastră. Mai ales că şi membrii mai puternici ai NATO care au colaborat la dezvoltarea F-35 continuă să stea pe lista de aşteptare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri