Cel puțin 35 de morți și zeci de răniți într-un atentat la Kabul

Data actualizării: Data publicării:
kabul atentat 3

Cel puțin 35 de persoane și-au pierdut viața, iar câteva zeci au fost rănite în urma exploziei unui vehicul-capcană, luni dimineața, într-un cartier din vestul capitalei afgane Kabul, în apropierea reședinței unui responsabil al minorității șiite hazare, potrivit unui bilanț anunțat de Ministerul de Interne afgan, relatează Agerpres.

ACTUALIZARE 10:30. Potrivit unui nou bilanț comunicat de un oficial guvernamental, cel puțin 35 de persoane și-au pierdut viața în atac. Un bilanț anterior indica 24 de morți și 42 de răniți.

"24 de persoane au decedat și 42 au fost rănite în atentatul din această dimineață din Kabul. O mașină-capcană a intrat într-un autobuz ce transporta angajați ai Ministerului Minelor", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan.

Tragedia a avut loc într-o zonă a capitalei afgane unde locuiesc mulţi politicieni. O maşină-capcană a intrat într-un autobuz care transporta angajaţi ai guvernului şi a explodat. În apropiere se afla chiar casa vicepremierului. De asemenea, în cartierul unde a avut loc explozia locuiesc mulţi musulmani şiiţi. Unii răniţi au ajuns la spital înghesuiţi în maşini particulare, după ce ambulanţele nu au putut face faţă. 

Explozia s-a produs în apropierea reședinței lui Mohammad Mohaqiq, unul dintre vicepremierii guvernului condus de premierul Abdullah Abdullah. Trei mașini și 15 magazine au fost distruse în urma deflagrației.

Atacul a fost revendicat de talibani, anunță DPA. O declarație semnată de Zabihullah Mujahid, purtător de cuvânt al talibanilor, trimisă prin aplicația Telegram, anunță că atacurile au vizat două autobuze aparținând Directoratului Național Afgan al Securității (NDS), agenția de spionaj a țării, și susține că au fost ucise 37 de persoane.

Pe de altă parte, atacul intervine la un an după primul atentat împotriva acestei minorități comis de gruparea jihadistă Statul Islamic în centrul capitalei afgane, notează France-Presse.  Comunitatea hazară comemorează luni victimele atentatului din 23 iulie 2016  soldat cu 84 de morți și 300 de răniți. Acesta a fost primul atentat revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic în Afganistan.

De atunci, Statul Islamic a câștigat teren în nordul Afganistanului, lovind în mod repetat moschei și mulțimi șiite din această țară. Între aceste atacuri figurează cele de la Kabul și Mazar-i-Sharif (nord), în octombrie, cu ocazia sărbătorii musulmane Ashura, ziua de comemorare a martirajului imamului Hussein. Cel mai recent din această serie a avut loc la 16 iunie, la încheierea Ramadanului.

Autorităţile afgane au anunţat duminică după-amiază că mai mulţi medici şi pacienţi, inclusiv copii, au fost ucişi într-un atac al talibanilor asupra unui spital din provincia Ghor. De asemenea, forţele talibane au incendiat clădirea spitalului, care este situat în partea centrală a Afganistanului,

Comunitatea hazară, o minoritate șiită de circa trei milioane de persoane, îndelung discriminată și marginalizată, este cunoscută ca fiind una dintre cele mai deschise din Afganistan, în special în ceea ce privește drepturile femeilor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri