Cine este atacatorul de la Londra. A fost anchetat de MI5

Data publicării:
Activity In Westminster After London Terror Attack
LONDON, ENGLAND - MARCH 23: Police officers stand guard on a closed road outside Westminster Underground station following yesterday's attack in which one police officer was killed, on March 23, 2017 in London, England. Four people have been killed and around 40 people injured following yesterday's attack by the Houses of Parliament in Westminster. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Khalid Masood, autorul atacului din Londra, era cetăţean britanic, avea 52 de ani şi se afla în atenţia serviciilor de informaţii, dar nu pentru terorism ci pentru extremism şi violenţă. Avea mai multe pseudonime şi fusese arestat de mai multe ori.

Vă pot confirma că bărbatul era născut pe teritoriul britanic şi acum câţiva ani a fost anchetat de MI5 în cazuri de violenţă extremistă, era o figură cunoscută. Cazul lui a fost clasat şi nu se afla în prezent în atenţia serviciilor de securitate, nu au existat indicii despre intenţiile sale sau despre complot”, a spus premierul britanic, Theresa May.

Khalid Masood s-a născut în sud-estul Angliei. Avea trei copii şi, la un moment dat, s-a prezentat ca fiind profesor de limba engleză. Poliţia spune că bărbatul avea mai multe pseudonime şi a fost arestat de mai multe ori - prima dată, în 1983 şi, cel mai recent, în 2003.

A avut condamnări, printre altele, pentru violenţă şi pentru posesie de arme. Politia spune, însă, că bărbatul nu era vizat acum de nicio anchetă şi că nu exista informaţii că urma să comită acest atac.

Organizaţia Stat Islamic a revendicat, astăzi, atacul, însă deocamdată nu există date oficiale despre afilierea atacatorului cu aceasta grupare teroristă.

În cadrul anchetei asupra atacului de ieri, opt oameni au fost deja arestaţi. În total, poliţiştii au făcut raiduri la şase adrese diferite din Marea Britanie.

Primul dintre ele a vizat un apartament din Birmingham si se crede că e vorba chiar de locuinţa teroristului. Zeci de poliţişti au mers la această adresă, iar zona a fost închisă timp de câteva ore.

Polițiștii spun că maşina folosită în atac a fost închiriată și că vor continua verificările şi în zilele următoare.

Khalid Masood a ucis trei oameni şi a rănit alţi 40, dintre care doi români, miercuri, în centrul Londrei. Şeful poliţiei londoneze a anunţat că ancheta porneşte de la ipoteza că atacatorul, care a fost ucis de forţele de ordine, a fost inspirat de terorismul internaţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri