Crăciun sub amenințarea teroriștilor din ISIS

Data actualizării: Data publicării:
craciun irak

În Irak, creştinii abia scăpaţi de teroarea grupării Stat Islamic abia îndrăznesc să privească cu speranţă spre viitor. La doar câţiva kilometri distanţă, conaţionalii lor lasă tot în urmă şi fug din calea jihadiştilor.

Timp de trei ani, creştinii din oraşul irakian Bartella nu s-au mai putut bucura de Crăciun. În 2013, localitatea lor a fost cucerită de jihadiştii grupării Stat Islamic şi atunci pentru ei a început calvarul. Oricine îndrăznea să celebreze orice sărbătoare creştină îşi risca viaţa. În toamnă, jihadiştii au fost alungaţi din Bartella de coaliţia condusă de armata irakiană şi, astfel, puţinii creştini care au mai rămas în oraş pot sărbători Crăciunul.

„Astăzi, sunt cel mai fericit om din lume. Este cea mai fericită zi din viaţa mea. Sunt foarte fericit să mă întorc în oraşul meu şi la biserica mea. Indiferent ce vor şobolanii de la Stat Islamic, nu vor reuşi să ne ţină departe de casele noastre. Indiferent ce vor face, vom rămâne”, spune un localnic.

După ani de teroare, sunt totuşi mulţi care se tem încă să spere. Le vine greu să creadă că s-a încheiat coşmarul.

„Astăzi ne încearcă un amestec de tristeţe şi fericire. Le simţim pe ambele în acelaşi timp. Nu suntem nici prea fericiţi, nici prea trişti. Am sperat ca viaţa să revină la normal, dar gruparea Stat Islamic ocupă aceste teritorii, distrug multe locuri sfinte care îi aduc împreună pe copiii acestei naţiuni. Ei ţintesc centrul creştinătăţii din această zonă”, spune un localnic.

Aceeaşi ţară, la numai 23 de kilometri distanţă. Lângă Mosul, sute de oameni trec din nou prin teroare după ce satele lor au fost recucerite de jihadiştii Stat islamic.

„Situaţia este cu adevărat tragică. Cei care nu mor în urma bombardamentelor, mor de foame. Unii aveau provizii, alţii aveau puţin carburant, dar totul s-a epuizat. Ce putem face? Suntem nevoiţi să ne luăm copiii şi să fugim. Este tragic. Toată lumea este obosită, abia am scăpat”, spune un irakian.

Armata irakiană spune că a eliberat din mâinile jihadiştilor un sfert din estul Mosulului, însă militanţii Stat Islamic se ascund sub pământ în reţeaua de tunele pe care şi-au construit-o în anii de ocupaţie. De acolo atacă forţele armate reuşind astfel să recapete controlul, chiar şi pentru scurt timp, asupra zonelor eliberate.

Sursa: Digi24 TV

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri