Criza din Turcia. Peste 7.800 de poliţişti și 77 de guvernatori au fost destituiţi

Data publicării:
masina politie turcia getty
Foto: Gulliver/GettyImages

Niciunul dintre ofiţeri nu a fost reţinut deocamdată.

O listă cu personalul suspendat a fost trimisă şefilor unităţilor de poliţie din fiecare provincie.

Ofiţerii de poliţie suspendaţi au fost chemaţi la secţiile lor în cursul nopţii de duminică spre luni, pentru a-şi preda armele şi legitimaţiile.

Ministerul turc de Interne a suspendat din funcţie, de asemenea, 30 de guvernatori de provincii şi 47 de guvernatori de districte, potrivit cotidianului Hurryiet.

În paralel, autorităţile turce au anunţat că au reţinut în total 103 generali şi amirali după tentativa de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă.

Decizia vine pe fondul tentativei de lovitură de stat din Turcia, organizată de elemente din armată, potrivit News.ro.

Este pentru prima dată când poliţia turcă, ce era considerată loială preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi care l-a ajutat să înăbuşe puciul, este vizată de suspiciuni.

Anterior, autorităţile din Istanbul au decretat din nou stare de urgenţă şi au desfăşurat 1.800 de agenţi ai forţelor speciale de poliţie.

Susţinătorii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan s-au adunat din nou azi-noapte în pieţe, la aeroportul din Istanbul şi în faţa palatului prezidenţial, ascultându-i îndemnul de a rămâne în stradă.

Recep Erdogan cere acum introducerea cât mai rapidă a pedepsei cu moartea.

Nu mai putem amâna mult această decizie. Cei care au organizat lovitura împotriva statului trebuie să plătească pentru asta”, a spus el.

Vorbele preşedintelui au fost întărite de premierul Turciei.

Misiunea noastră nu s-a terminat. Vom executa rapid o operaţiune de curăţare. Nimeni nu se poate opune dorinţei poporului. Îi vom pedepsi aşa cum trebuie pe membrii juntei”, a spus Binali Yildirim, premierul Turciei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri