Cum a relatat presa de la Moscova victoria Ucrainei la Eurovision

Data publicării:
jamala fb

Jamala a câştigat concursul cu o melodie despre trauma prin care au trecut tătarii din Crimeea în 1944, atunci când au fost deportaţi. Inspiraţia pentru această piesă a venit din propria experienţă: străbunica artistei a fost mutată forţat în Asia Centrală de Iosif Stalin.

Jamala: „Dedic acest cântec ţării mele şi străbunicii mele”.

Victoria a fost comentată şi de presa din Rusia, dar a fost amplu cenzurată. În relatarea televiziunii publice, melodia nu mai are nicio legătură cu drama tătarilor deportaţi de Stalin. Comentatorii televiziunii publice ruse Rossia 1 au felicitat-o pe Jamala „cu amabilitate”, fără să spună un cuvânt despre tătarii din Crimeea. Au spus doar că melodia vorbește despre „rudele sale”, fără a da detalii. Cei de la Rossia 24 au spus că melodia este de fapt o rugăciune închinată celor care cu voia sau împotriva voinței lor își părăsesc casele în căutarea unei vieți mai bune.  

Citiți și: EUROVISION 2016. Ucraina a câștigat războiul cu Rusia

Pe locul doi s-a clasat Australia, reprezentată de cântăreaţa de origine coreeană Dami Im, care a intepretat melodia "Sound Of Silence".

Pe locul 3 s-a clasat Serghei Lazarev, reprezentantul Rusiei, a cărui melodie "You are the only one" a luat cele mai multe voturi de la public, însă s-a clasat pe locul cinci în preferinţele experţilor.

Pentru prima dată, anul acesta, voturile experţilor şi ale publicului au fost anunţate separat, iar câştigător a fost declarat cel care a adunat cele mai multe puncte din ambele părţi.

Citiți și:

EUROVISION 2016 | Marea finală, câştigată de UCRAINA - VIDEO Melodia care i-a adus marele premiu
Finala Eurovision, în transmisiune LIVE pe YouTube

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri