Cutremur cu magnitudinea 7,8 în Ecuador: peste 230 de morți

Data publicării:
cutremur

ACTUALIZARE 18.35. Autorităţile din Ecuador au anunţat un nou bilanţ al cutremurului de noaptea trecută. Peste 230 de oameni au murit şi alţi 1.500 au fost răniţi în urma seismului de magnitudine 7,8.

Este cel mai puternic seism care afectează statul sud-american în ultimii aproape 40 de ani. Guvernul din Ecuador a detaşat 15.000 de soldaţi pentru a veni în ajutorul celor afectaţi de cutremur.

Principala rafinărie a ţării a fost oprită ca măsură de precauţie. Ecuadorul este situat pe Cercul de Foc al Pacificului, cea mai activă zonă seismică din lume. Este vorba, de altfel, de aceeaşi zonă pe care este şi Japonia, lovită joi şi vineri de două cutremure puternice.


ACTUALIZARE 9.50.Cel puțin 77 de persoane și-au pierdut viața și aproape 600 au fost rănite, anunță autoritățile din Ecuador. 

Cutremurul s-a produs la ora locală 20.00, 04.00, ora României. Epicentrul a fost la doar câţiva kilometri de coasta Oceanului Pacific. Seismul s-a simţit în mare parte din ţară, inclusiv în capitala Quito şi în cel mai mare oraş al ţării, Guayaquil, aflate la sute de kilometri distanţă.


Seismul a avut epicentrul în nord-vestul ţării, pe coasta Oceanului Pacific şi a fost emisă imediat şi o alertă de tsunami.

Cutremurul a făcut şi importante pagube materiale, deoarece a avut loc la o adâncime mică, de doar 19 kilometri. Cel puţin un pod s-a prăbuşit în cel mai mare oraş al ţării, iar numeroase clădiri au fost avariate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De asemenea, mai multe maşini au fost distruse.

Autorităţile au declarat stare de urgenţă în şase provicinii ale ţării, iar locuitorii din zonele de coastă au fost sfătuiţi să plece de urgenţă. Ecuador se află pe cercul de foc al Pacificului, cea mai activă zonă seismică din lume.  

Vicepreședintele ecuadorian; Jorge Glas, a adăugat că "toate forțele publice sunt în stare de alertă maximă pentru a proteja viața cetățenilor", informează Agerpres. 

Provinciile cele mai afectate sunt Manabi, Guayas și Esmeraldas.

"Toate protocoalele de urgență au fost activate din momentul mișcării telurice și ne aflăm în stare de urgență", a subliniat Jorge Glas, care îndeplinește funcția de șef al statului, în absența președintelui Rafael Correa, aflat în vizită la Vatican.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri