Dezvăluiri surprinzătoare despre atacatorul din Florida

Data publicării:
atacator florida

Anchetă complicată în Statele Unite după atacul de pe aeroportul Fort Lauderdale. Nu se cunoaşte motivaţia atacatorului şi nici de ce a ales tocmai acel aeroport din Florida. Totuşi informaţiile par să indice spre un gest premeditat. FBI, care coordonează investigaţia, spune că atacatorul nu a avut nicio altercaţie în avionul spre Fort Lauderdale şi nici după ce a ajuns pe aeroport, contrar mărturiilor unor supravieţuitori.

Un fost soldat din Garda Naţională este autorul atacului de aseară, de pe aeroportul Fort Lauderdale din Florida. Bărbatul a deschis focul la terminalul de sosiri, omorând cinci oameni şi rănind alţi opt, apoi s-a predat, fără ca poliţiştii să fie nevoiţi să folosească forţa. Deocamdată, nu se ştie ce anume l-a determinat să deschidă focul, dar presa scrie că a avut o altercaţie cu cineva în avion şi că avusese probleme psihice în trecut.

Cu două luni în urmă, se plânsese că aude voci care îl îndeamnă să devină membru al organizaţiei teroriste Stat Islamic. Deocamdată, FBI nu exclude nicio pistă, nici pe cea teroristă.

Oamenii aşteptau liniştiţi să-şi ia bagajele când s-a dezlănţuit teroarea.

Am auzit focuri de armă. Oamenii au început să fugă, iar noi ne-am ascuns”, spune un martor.

Haosul a fost provocat de Esteban Santiago, în vârstă de 26 de ani. Potrivit presei, el avea o armă în bagajul de cală, ceea ce este legal în Statele Unite. A mers la toaletă ca să-i pună muniţie, apoi a deschis focul trăgând la întâmplare. După ce şi-a terminat muniţia, a pus arma jos şi s-a predat fără să opună rezistenţă.

Nu am exclus ipoteza unui atac terorist şi vom folosi toate abordările pentru a determina motivul acestui atac. Ancheta nu se desfăşoară doar aici, în sudul Floridei, ci şi în alte state. Încercăm să aflăm activităţile suspectului dinaintea acestui atac oribil”, spune un reprezentant al FBI.

Fost soldat în Garda Naţională, atacatorul avusese o misiune în Irak din aprilie 2010 până în februarie 2011, când s-a întors pentru că rezultatele sale lăsau de dorit. Suspectul s-a prezentat la un sediu FBI din Anchorage şi a spus că aude voci care îl îndeamnă să se alăture organizaţiei teroriste Stat Islamic.

La acel moment, a spus clar că nu are intenţia să facă rău nimănui, dar comportamentul său ciudat i-a îngrijorat pe agenţii FBI. A fost predat poliţiei locale şi transferat la o instituţie medicală pentru o evaluare psihiatrică”, potrivit FBI.

Deocamdată nu e clar care a fost rezultatul evaluării psihiatrice şi dacă nu cumva suspectului ar fi trebuit să i se retragă permisul de port-armă.

Presa mai scrie că bărbatul le-ar fi spus agenţilor că CIA îl obligă să vadă înregistrări video ale organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Aeroportul din Florida este în continuare închis pentru ca poliţiştii să-şi poată efectua cercetările.

Mi-am pierdut tot, inclusiv paşaportul şi portofelul. Nici nu ştiu cum voi ajunge acasă, dar mă bucur că sunt în viaţă”, spune Maxima Bom, turistă.

Mii de pasageri au fost blocaţi cu orele în avioane sau în apropierea aeroportului. Abia la zece ore de la incident, unii dintre ei au fost anunţaţi că vor fi transportaţi în oraş până la redeschiderea aeroportului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri