Trump amenință regimul Assad: Atacul asupra copiilor a avut un impact uriaş asupra mea

Data actualizării: Data publicării:
President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Foto: Gulliver/ Getty Images

Ameninţări de la Washington pentru regimul sirian, după atacul chimic în care au murit o sută de oameni. Într-un mesaj foarte ferm, Donald Trump a anunţat că Statele Unite vor răspunde adecvat la acest atac, fără a preciza, totuşi, la ce fel de răspuns se referă. Americanii arată cu degetul către regimul Assad şi către Rusia, pe care le consideră, mai mult sau mai puţin direct, responsabile pentru masacru, relatează Digi24. Ruşii susţin, însă, că armele chimice ar fi aparţinut rebelilor sirieni, aşa că au blocat votul asupra unei rezoluţii de condamnare a atacului, în Consiliul de Securitate al ONU.

Acel atac asupra copiilor a avut un impact uriaş asupra mea... a fost un lucru oribil! Atitudinea mea faţă de Siria şi Assad s-a schimbat foarte mult. Le vom transmite un mesaj!”, a declarat Donald Trump, preşedintele Statelor Unite.

Donald Trump nu a anunţat şi ce fel de mesaj va transmite ţara sa. Este, totuşi, pentru prima oară când liderul de la Casa Albă are o poziţie atât de dură la adresa lui Bashar al-Assad, mai ales că reacţia sa vine la câteva zile după ce americanii anunţau că soarta acestuia va fi decisă de poporul sirian.

Aliat al regimului de la Damasc, Rusia este şi ea ţinta atacurilor americane.

„Dacă Rusia şi-ar fi îndeplinit obligaţiile, nu ar mai fi existat arme chimice pe care să le poată folosi regimul sirian. Assad nu are nicio intenţie să oprească folosirea armelor chimice, atât timp cât Rusia sprijină acest regim”, a spus Nikki Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU.

Replica a venit de la Ministerul de Externe de la Moscova, care spune că acuzaţiile la adresa lui Assad sunt premature. Ruşii spun că americanii ar fi trebuit să se asigure că arsenalul chimic sirian a fost distrus în totalitate.

La mii de kilometri distanţă de războiul declaraţiilor, un sirian simte din plin drama războiului real. Şi-a pierdut 25 de rude în atacul chimic, printre care cei şi doi copii gemeni, soţia şi fraţii.

Am încercat să-l ajut pe unul dintre fraţi, dar murise. M-am dus apoi la Karim, al doilea frate, dar murise şi el. Am mers apoi să-mi văd copiii, dar şi ei erau morţi, aveau spume la gură, convulsii”, a povestit Abdul Yousseff.

Le-a mărturisit jurnaliştilor că nu mai are nici o speranţă şi că, asemenea celorlalţi sirieni, se simte abandonat de toată lumea.

„Toţi liderii arabi au adormit, iar Statele Unite îşi urmăresc numai propriul interes! Ruşii au şi ei propriul interes legat de Bashar (al-Assad, n.red.), tiranul! Copiii mei nu sunt primii care mor în felul ăsta”, a mai spus Abdul Yousseff.

Cel puţin 86 de persoane, inclusiv 30 de copii şi 20 de femei, au fost ucise într-un raid, marţi, la Khan Sheikhoun, un mic oraş din provincia rebelă Idleb, în nord-vestul Siriei. Medici au relevat toate simptomele unui atac chimic - pupile dilatate, convulsii, spumă la gură.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri