Expert: Prin intervenţia în Siria, Rusia vrea să slăbească UE şi NATO

Data publicării:
siria ruine

Rusia şi regimul Assad ar trebui să fie anchetate pentru crime de război, ca urmare a bombardamentelor asupra unor poziţii civile din oraşul sirian Alep. O spune secretarul de Stat american, John Kerry. Moscova are însă un obiectiv clar în Siria - slăbirea NATO şi a Uniunii Europene, a declarat pentru Digi24 Koert Debeuf, expert de la Universitatea Oxford. Acesta a fost prezent la Bucharest Forum.

Koert Debeuf, expert în zonele de conflict, Universitatea Oxford: „Rusia nu-l salvează pe Assad. Rusia ţine vie problema refugiaţilor. Bombardând civili şi spitale, creezi refugiaţi. La fel a făcut şi Assad. Şi pentru cine sunt aceşti refugiaţi o problemă? Pentru Uniunea Europeană, fireşte! Astfel că Rusia slăbeşte UE şi NATO atacând Alepul.”

În ochii analiştilor, tot ce face Vladimir Putin în Siria e un exerciţiu de imagine.

Antonia Colibăşanu, analist senior, Geopolitical Futures: „Siria este o chestiune de PR extrem de importantă pentru stabilitatea regională, prin care Rusia îşi rebalansează puterea inclusiv în relaţie cu Turcia şi Iranul, prin care se rebalansează lucrurile în Orientul Mijlociu.”

Nu doar Rusia a fost foarte activă în ultima perioadă în Siria, ci şi Turcia. Regimul Erdogan a trimis recent 1.000 de membri ai trupelor speciale pentru a-i ajuta pe rebeli. E parte din obiectivul Ankarei de a curăţa zona de graniţă cu Siria de pericolul terorist, indiferent că e vorba de luptători ai grupării Stat Islamic sau de kurzi. Mai mult, se vehiculează şi scenariul intervenţii mai consistente a Turciei în conflictul din Siria. Riscurile sunt mari, din cauza lipsei de experienţă.

Prof. dr. Mustafa Aydin, rector al Universităţii Kadir Has din Istanbul: „Trebuie să avem în vedere că forţele armate turce - deşi au avut mai multe operaţiuni militare în alte ţări, cel mai recent în anii '90 şi 2000, în Irak, împotriva teroriştilor din PKK - nu au ocupat o ţară străină şi ostilă, pe care să încerce să o guverneze.”

Atât Turcia, cât şi alţi aliaţi NATO încearcă acum să obţină un nou armistiţiu în Alep, pentru a putea trimite ajutoare umanitare celor care au nevoie.

Koert Debeuf, expert în zonele de conflict, Universitatea Oxford: „În lumea arabă, conflictul din Siria e uneori numit al treilea război mondial, din cauză a ceea ce se întâmplă acolo. Cred că trebuie să avem mare grijă ca evenimentele din Siria să nu rezulte într-un al treilea război mondial real.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri