FBI anchetează uciderea ziaristei din Malta

Data publicării:
malta

Asasinat în Malta, țară membră a Uniunii Europene. O jurnalistă de investigații care făcea anchete de corupție a fost ucisă. Mașina în care se afla a fost aruncată în aer. FBI intră pe firul anchetei pentru că jurnalista scrisese despre implicarea premierului maltez în Dosarele Panama, referitoare la conturi secrete ascunse în străinătate.

Un vecin al jurnalistei Daphne Caruana Galizia a văzut momentul în care automobilul a explodat ieri după-amiază. Crima în stil mafiot a şocat micul stat cu 400.000 de locuitori, unde astfel de întâmplări sunt extrem de rare.

-”Am văzut autoturismul venind din sens opus, iar după câteva secunde am văzut o mică explozie în maşină şi am intrat în panică. După câteva secunde, a fost o altă explozie, mai mare. Maşina a continuat să meargă cu viteză, în flăcări.”

Fiul jurnalistei a postat pe Facebook un mesaj cutremurător despre primele momente după explozia maşinii.

-”Nu voi uita niciodată, cum alergam spre infernul de pe câmp, încercând să găsesc o cale să deschid uşa. Claxonul maşinii încă suna. Am ţipat la doi poliţişti care au apărut cu un singur extinctor. Ei se uitau ma mine. "Ne pare rău, nu mai putem face nimic", a spus unul dintre ei. Nu a fost o crimă obişnuită şi nu a fost tragedie. Când sunt sânge şi foc în jurul tău, acesta este război. Suntem oameni aflaţi în război contra statului şi crimei organizate, care au devenit de nedespărţit.”

Peste trei mii de oameni au participat la un priveghi în memoria ziaristei în vârstă de 53 de ani, în capitala ţării.

-”Este fără îndoială o zi neagră şi tristă, foarte tristă, pentru Malta. Crima oribilă nu a fost doar contra unei fiinţe umane, a unui jurnalist, ci împotriva unui pilon al democraţiei tuturor.”

Premierul maltez, Joseph Muscat, care fusese acuzat de corupţie în ancheta desfăşurată de jurnalistă, a denunţat acest asasinat, pe care l-a numit un atac barbar la adresa democraţiei. Daphne Caruana Galizia făcuse o plângere la poliţie acum două săptămâni şi a spus că a primit ameninţări cu moartea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri