Jurnalist român stabilit în Canada, despre cauzele care au dus la declanșarea incendiului

Data publicării:
incendiu

Au fost evacuaţi foarte mulți oameni, peste 80.000. Practic întreg oraşul Fort McMurray a fost evacuat. Oamenii sunt speriați, dar e și o senzaţie de speranță că oraşul va fi reconstruit.”

- E cel mai mare incendiu din istoria Canadei?

„Bineînțeles. A fost declarată stare de urgență. Nu e ușor când 850 kmp sunt afectați. De patru ori Bucureştiul. Din fericire, avem un guvern al lucrului bine făcut şi foarte multă lume ajută cu donații și tot ce trebuie.”

- Se știe de la ce a pornit incendiul?

„Alberta trece printr-un fel de crossover. Se întâmplă când temperatura e mai ridicată decât umiditatea. Pentru începutul de mai, umiditatea trebuia să fie între 60 și 80%. La începutul acestei saptămâni, umiditatea a ajuns la 15%, iar temperatura la 30 de grade, lucru care s-a întâmplat foarte rar în Alberta. E reţeta pentru dezastru. Specialiștii spun că incendiul a fost provocat în locul inițial de o persoană care nu a fost foarte atentă cu focul. Cu acest crossover și cu vântul totul a fost ca o furtună perfectă.”

- Ce măsuri au fost luate pentru a preveni extinderea către instalațiile de extragere a petrolului?

„Guvernul Albertei a dispus 2 milioane de dolari pentru ajutorul celor care au nevoie, în special pentru construirea de scuturi anti foc în jurul acestor locuri care au staţiile de petrol. Petrolul e pentru Alberta cel mai important lucru. Fort McMurray e inima industriei. Aceste locuri trebuie protejate și foarte mulți bani s-au dus către protejarea acestor instalații.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri