Lup singuratic sau luptător al unei organizaţii teroriste? Cine este autorul atacului din Orlando

Data publicării:
omar mateen digi-1

Lup singuratic sau un luptător al unei organizaţii teroriste? Homofob sau un homosexual care refuza, pe fondul religiei sale, să-şi accepte identitatea sexuală? Un om cu probleme de sănătate mintală sau pur şi simplu un extremist?

Sunt câteva, dar probabil cele mai importante întrebări care curg acum, la două zile după ce Omar Mateen a omorât 49 de oameni într-un club din Orlando.

Cea mai nouă teorie apărută despre teroristul din Florida este că era homosexual ascuns.

O spune un fost coleg de clasă de-al lui Mateen, din perioada în care atacatorul încerca să devină poliţist. Fostul coleg le-a povestit jurnaliştilor americani că a mers cu Mateen în mai multe cluburi ale comunităţii LGBT. Omar Mateen i-ar fi făcut avansuri şi l-ar invitat la o întâlnire romantică.

Despre eventuala homosexualitate a lui Omar Mateen vorbesc şi martori din clubul Pulse, care spun că atacatorul frecventa acest loc. Mai mult, un client al clubului a povestit, pentru Los Angeles Times, că Mateen folosea şi o reţea socială pentru homosexuali.

Aceste informaţii contrazic total imaginea iniţială a atacatorului, prezentat drept un musulman practicant care îi ura pe homosexuali.

„Problema homosexualităţii şi a pedepsei pentru acest lucru stă doar în mâinile lui Dumnezeu şi nu e decizia oamenilor. Ceea ce a făcut el m-a afectat profund,” spune Seddique Mateen, tatăl atacatorului din Orlando.

Portretul pe care supravieţuitorii din club i-l fac lui Omar Mateen este cel al unui om tulburat psihic.

-În timp ce trăgea, râdea.

-Atacatorul râdea?

-Da, e ceva care va rămâne în mintea mea pentru toată viaţa. Am stat în spital două zile, am încercat să dorm, dar atunci când închideam ochii, auzeam doar arme, gloanţe căzute pe podea şi râsul lui.

La rândul ei, fosta soţie spune că era instabil emoţional şi că avea probleme de sănătate mintală.

La câteva luni după ce ne-am căsătorit, i-am văzut instabilitatea, am văzut că e bipolar şi că se enerva din senin,” povestește Sitora Yusufiy, fosta soţie a lui Omar Mateen.

Şi totuşi, acest om era paznic înarmat, trecuse examene psihologice şi avea voie să deţină arme extrem de puternice. Este, de fapt, una dintre constatările recurente după multe astfel de atacuri armate din Statele Unite.

Problema referitoare la armele din această ţară care este dezbătută la nivel politic în acest moment nu se referă neapărat la faptul că oamenii pot cumpăra arme. Se referă mai mult la uşurinţa cu care oamenii pot cumpăra arme şi la măsurile care să prevină, în primul rând, ca oamenii cu probleme de sănătate mintală să aibă arme. Această problemă se regăseşte în multe dintre atacurile armate în masă pe care le vedem la ştiri,” spune Fernanda Santos, şefa biroului New York Times din Phoenix, Arizona.

După ce a ucis mai multe persoane din club, Omar Mateen a făcut ce niciun alt autor de atac armat în masă nu a mai făcut: s-a oprit din măcel, s-a dus într-una din băi şi a sunat la serviciul de urgenţă pentru a spune că e membru al grupării teroriste Stat Islamic. După ce a închis, s-a întors în club şi a continuat să ucidă. A doua zi, ISIS a revendicat atacul. Nu o dată, ci de două ori.

Şi, totuşi, atât preşedintele SUA, cât şi şeful FBI cred că ucigaşul s-a radicalizat singur pe Internet şi a acţionat ca un lup singuratic inspirat de diverse organizaţii teroriste.

Se pare că atacatorul s-a inspirat din mai multe surse extremiste care diseminează informaţii pe Internet. Se pare că, în ultima clipă, şi-a anunţat afilierea la ISIS, dar nu există până acum vreo dovadă că a fost îndrumat sau vreo dovadă directă că a făcut parte dintr-un complot mai amplu. Din câte ştim până acum, acesta este clar un exemplu de extremism de tip intern, lucru care ne îngrijorează pe toţi de mai multă vreme,” a declarat Barack Obama, preşedintele SUA.

Directorul FBI le-a povestit jurnaliştilor că, în trecut, Omar Mateen s-a declarat membru al Hezbollah, grupare teroristă şiită, inamică a organizaţiei sunnite Stat Islamic, relatează Washington Post. Mai mult, bărbatul nu părea să facă distincţia între ISIS, Al-Qaida sau Hezbollah.

Indiferent dacă Omar Mateen a fost un "terorist ISIS de ocazie", atacul pe care l-a comis arată încă o dată eficienţa terifiantă cu care gruparea teroristă Stat Islamic reuşeşte să radicalizeze oameni pe Internet şi să lovească în lumea occidentală fără a cheltui nimic, fără a depune niciun efort. Este o nouă eră a terorismului, spun experţii: aceea a lupilor singuratici. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri