Marea grijă a lui Vladimir Putin: Jumătate din populaţia activă a Rusiei munceşte la negru

Data publicării:
Vladimir Putin kremlin 2

30 de milioane de oameni, cât populaţia României şi Ungariei la un loc, muncesc în Rusia la negru. Nu apar în statistici, nu plătesc taxe, îşi promovează serviciile din gură în gură şi sunt plăţtiţi doar în cash. Din aceşti bani vrea şi statul o parte.

Din cauza ieftinirii petrolului, Rusia are acum cel mai mare deficit bugetar din ultimii 6 ani. Iar soluţia facilă vine din economia neagră unde se învârt circa 500 de miliarde de euro pe an, adică un sfert din PIB-ul Rusiei.

Cum să aducă aceşti bani în economia albă e marea grijă a lui Putin, arată sursele Bloomberg prezente la întâlnirile de la Kremlin. Ministerul de Finanţe se gândeşte să-i momească pe cei care lucrează la negru cu taxe mai mici pe muncă, dar după aceea să crească TVA-ul. Astfel statul ar obţine 30% din salariile pe care le plătesc companiile angajaţilor, pe când acum guvernul spune că pierde 31 de miliarde de dolari pe an pe an din cauza colectării slabe.

Cei 30 de milioane de muncitori fără acte pot fi o resursă uriaşă de bani pentru stat, dar există o problemă. Piaţa neagră e cea care face viaţa în Rusia suportabilă. Le permite oamenilor să se descurce singuri într-o criză dură aşa că scobitul prea adânc în economia ilegală ar putea zdruncina scaunul puterii. O guvernatoare a unei regiuni ruseşti spune chiar că nu exclude iscarea unei revoluţii.

Tentativa de a creşte veniturile bugetare e ca mersul pe sfoară şi oricât de mult i-ar împinge statul de la spate, oamenilor le lipseşte elementul principal. Motivaţia. Banii veniţi în plic sunt în unele luni mulţi, în altele puţini însă statul le-ar lua o parte din ei şi nu le-ar da la schimb mai multă siguranţă. Pensia medie pe care o primesc ruşii e mai mică de 190 de dolari, deci undeva la 750 de lei, bani pe care i-ar putea acoperi dacă ar munci mai mult sau dacă ar face economii.

Nu doar taxele însă îi gonesc pe ruşi în economia neagră. Putin arată cu degetul şi spre poliţie şi procurori. Întreg aparatul de stat le face probleme ruşilor care vor să aibă o mică afacere. La garantarea dreptului de proprietate, independenţa justiţiei şi birocraţie, Rusia e pe locul 100 în rapoartele Forumului Economic Mondial. Pentru a lua o autorizaţie de construcţie, de pildă, un IMM trebuie să aştepte în medie 9 luni. Aşa că la ordinea zilei sunt garajele cu stomatologi neînregistraţi, cu veterinari sau mecanici. Intrarea în legalitate le-ar aduce pe cap nu doar taxe mari, corvoade birocratice ci şi controale foarte aspre şi amenzi deseori puse la îndoială. Banca Mondială arată că în anumite regiuni, unde controalele făcute IMM-urilor au fost relaxate, vânzările lor au crescut cu 12% pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri