#PanamaPapers | Jurnalist Deutsche Welle: Nu sunt politicieni germani implicați în scandal, ci bănci  

Data publicării:
lire - euro baniGettyImages-1997484

 „Deocamdată nu sunt nume sonore. Jurnalistul de investigație care a coordonat ancheta din partea germană anunța că nu ar fi vorba despre politicieni germani sau alte nume sonor. Este vorba însă despre o serie de bănci germane care au oferite clienților lor posibilitatea de a înființa companii offshore prin această companie. De altfel, Mossak s-a nascut în 1948 în Germania, a emigrat în Panama cu familia când era foarte tânăr, deci există o relație germană în tot scandalul respectiv”, a spus jurnalistul Robert Schwartz.

Jurnalistul a precizat că Siemens a anunțat că va demara o anchetă proprie în scandalul „Panama Papers”. 

Interesant mi se pare că Siemens a anunțat că va face investigații proprii legate de posibile cazuri de corupție și spălare de bani, derulate prin firma Mossack Fonseca. Germaania este destul de concentrată asupra a ceea ce se va întâmpla. Așteptăm alte dezvăluiri în legătură cu bănci germane și firme germane implicate în scandal”, a adăugat jurnalistul german. 

Robert Schwartz a precizat că dezvăluirile nu sunt „o mare surpriză”. 

„Dezvăluirile nu constituie chiar o mare surpriză, se știe de foarte mult timp despre existența acestor firme offshore. În dreptul german înființarea unei companii offshore nu este ilgeală, dar devine ilegală când e folosită pentru spălarea de bani și evaziunea fiscală. Având în vede că există tot mai multe tratate împotriva evaziunii fiscale, aceste docuemnte vor aduce lumină în câteva cazuri. Sunt importante, nu sunt o mare supriză, dacă se va dovedi că sunt ilegale atunci scandalul este imens”, a spus Robert Schwartz. 

Este și o problemă de moralitate în tot aceste scandal, a precizat Robert Schwartz. 

„Nu sunt implicați politicieni germani. Dacă ne uităm la lista politicienilor, găsim din Rusia, până în Marea Britanie, Islanda, multe capete încoronate. E vorba de moralitate. Secretarul general al social-democraților din Germania a cerut o investigație serioasă privind „comportamentul asocial”, care trebuie pedepsit.Trebuie dovedită mai întâi activitatea ilegală prin aceste firme. Pentru că nu e ilegal să le înființezi”, a spus jurnalistul german. 

Citiți și: 
Michel Platini și Lionel Messi, în documentele Mossack Fonseca
Documentele panameze. Rețeta prin care bogații lumii își ascund averile
Cum a acționat firma de avocatură Mossack Fonseca
PANAMA PAPERS | Rețeta prin care bogații lumii își ascundeau banii. Filiera românească
#PanamaPapers| Apropiații lui Vladimir Putin ar fi ascuns miliarde de dolari în bănci și companii fantomă 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri