„Parisul nu mai este Paris”. Donald Trump înfurie Franţa

Data publicării:
President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
GRAND RAPIDS, MI - DECEMBER 9: President-elect Donald Trump looks on during a rally at the DeltaPlex Arena, December 9, 2016 in Grand Rapids, Michigan. President-elect Donald Trump is continuing his victory tour across the country. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Donald Trump a provocat furie într-un alt stat, după Suedia, cu declaraţii legate de securitatea precară. Liderul american a spus, citându-l pe un prieten care obişnuia să viziteze frecvent capitala Franţei, că „Parisul nu mai este Paris” din cauza atacurilor teroriste.

Declarația i-a enervat pe oficialii din Hexagon, inclusiv pe preşedintele Francois Hollande care nu înţelege cum poate omologul său să facă astfel de afirmaţii, în condiţiile în care în SUA, atacurile armate sunt aproape la ordinea zilei.

„Am un prieten, este un tip foarte, foarte important, iubeşte Oraşul Luminilor. Iubeşte Parisul. Ani de zile, în fiecare vară, el mergea la Paris. Era un automatism. Mergea cu soţia şi familia. Nu l-am mai văzut o vreme. Şi i-am spus, Jim, te întreb ceva, ce mai face Parisul? Paris? Nu mai merg acolo. Parisul nu mai este Paris”, a povestit Donald Trump.

Preşedintele Franţei i-a cerut imediat omologului său american să fie mai atent la declaraţiile pe care le face.

„Întotdeauna este rău să arăţi chiar şi cea mai mică neîncredere faţă de o ţară prietenă. Eu nu mi-am permis niciodată să fac astfel de afirmaţii la adresa Statelor Unite şi îi cer preşedintelui american să facă acelaşi lucru faţă de Franţa”, a spus Francois Hollande, preşedintele Franţei.

„Nu vreau să fac o comparaţie, dar aici nu există o circulaţie a armelor, nu sunt persoane care pun mâna pe armă să tragă în mulţime doar pentru satisfacţia de a genera dramă şi tragedie”, a adăugat el.

Şi primarul Parisului a reacţionat pe Twitter, mijlocul preferat de comunicare al liderului de la Casa Albă.

„Pentru Donald şi prietenul lui Jim, de la Turnul Eiffel noi sărbătorim farmecul Parisului cu Mickey şi Minnie”, a scris Anne Hidalgo.

La rândul lui, ministrul francez de Externe a spus, tot pe Twitter, că „3,5 milioane de turişti americani au vizitat Franţa în 2016, vor fi întodeauna bineveniţi”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri