Premierul Israelului, în Ungaria. Vizita nemulțumește comunitatea evreiască

Data publicării:
orban netanyahu captura

Vizită istorică în Ungaria: este prima dată când un premier al Israelului merge în această țară după căderea comunismului. Benjamin Netanyahu a fost primit cu onoruri militare la Parlamentul de la Budapesta, de prim-ministrul Viktor Orban.

Comunitatea evreiască din Ungaria este însă nemulţumită de vizita premierului Israelului: crede că Netanyahu îl ajută de fapt pe Orban să îşi refacă imaginea serios şifonată de acuzaţii de antisemitism.

Vizita premierului israelian vine în contextul în care există o polemică uriaşă între autorităţile maghiare şi evreii din Ungaria, comunitate care numără 100.000 de persoane - una dintre cele mai mari din Europa, de altfel. Comunitate care acuză guvernul condus de Viktor Orban că stârnește antisemitismul cu o nouă campanie declanșată împotriva lui George Soros, evreu născut în Ungaria şi care a emigrat în SUA. Chipul miliardarului a apărut pe afișe timp de cincisprezece zile în întreaga țară, pentru a denunța presupusele sale acțiuni în favoarea imigrației.

Viktor Orban l-a numit pe omul de afaceri american drept principal inamic al Ungariei și a lansat de la începutul anului o serie de acțiuni și mesaje pentru a-l discredita.

Înaintea acestei vizite, ministerul israelian de externe susţinea într-un comunicat că Soros este o ameninţare la adresa democraţiei Israelului şi că toate criticile care îi sunt aduse în Ungaria sunt legitime.

În tot acest scandal, mâine, premierul Benjamin Netanyahu se va întâlni la Budapesta cu liderii comunităţii locale evreieşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri