Războiul din Siria continuă cu bombardamente în Alep

Data publicării:
alep siria getty

În Alep, oraş aflat sub asediu continuu de aproape o lună, cel puţin 45 de oameni, 14 dintre ei membri ai aceleiaşi familii, au murit numai în utlimele 24 de ore. Responsabile, spun ONG-urile siriene, sunt raidurile aviaţiei militare a lui Bashar al Assad şi sprijinite de Rusia. De altfel, Franţa şi Marea Britania cer sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei şi Siriei, pentru modul în care acestea intervin în Alep.

Copii de doar câteva luni, tineri şi bătrâni sunt scoşi de sub mormanele de moloz care au luat locul caselor, în urma bombardamentelor. Răniţi şi rămaşi pe drumuri, oamenii nu se pot bucura nici măcar că sunt în viaţă - bombele şi rachetele nu ocolesc nici măcar spitalele. În faţa acestei realităţi, Franţa şi Marea Britanie vor să convingă statele din Uniunea Europeană să aplice sancţiuni dure Rusiei şi Siriei.

Boris Johnson, ministrul britanic de Externe: „Vreau să subliniez că soluţia la o viitoare salvare a Alepului este în mâinile regimului Assad şi, mai presus de toate, ale ruşilor. Doar de ei depinde să pună capăt (n. red. Ostilităţilor).

Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe: „Trebuie să o spunem clar: Rusia şi regimul Bashar al Assad sunt angajaţi într-o logică a distrugerii. Ne duce cu gândul la experienţa Groznîi, dar să trecem cu vederea nu este o opţiune. Încearcă din răsputeri să ne facă să ne ţinem gura şi să închidem ochii.”

Iniţiativa franco-germană nu e însă susţinută de toate statele membre UE. Deşi cancelarul german Angela Merkel a declarat că acţiunile Rusiei în Siria sunt aproape de noţiunea de crime de război, Berlinul nu e de acord cu pedepsirea Moscovei.

Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe: „În prezent nu văd cum sancţiunile pe termen lung ar putea conduce la un sprijin umanitar mai bun pentru civili. Acesta este motivul pentru care nu sunt singurul care este sceptic în privinţa sancţiunilor.”

Drept răspuns la acuzaţiile că atacă spitale şi zone locuite de civili, Rusia spune că e de gata să oprească luptele în Alep, pentru opt ore, joia aceasta. Astfel, ajutoarele umanitare ar putea ajunge la cei care au nevoie de ele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri