Atentat cu mașină-capcană în Somalia. Peste 200 de oameni au murit

Data actualizării: Data publicării:
atentat somalia

Atentatul cu mașină-capcană comis sâmbătă în capitala Somaliei, Mogadishu, de presupuși membri ai organizației teroriste al-Shabab s-a soldat cu cel puțin 215 morți și peste 350 de răniți, conform ultimului bilanț obținut de agenția EFE de la surse sanitare locale.

ACTUALIZARE - Conform presei, marea majoritate a victimelor sunt civili, în principal vânzători ambulanți care își comercializau produsele pe standuri amplasate pe una dintre cele mai frecventate artere ale orașului, notează Agerpres.

Spitalele locale, care duc lipsă de sânge și medicamente, sunt depășite de situație și probabil numărul morților va crește. 

Ținta atacului pare să fi fost hotelul Safari, situat în aproprierea deflagrației, acesta fiind frecventat de somalezi care se întorc din străinătate, de angajați guvernamentali și de jurnaliști. În mod obișnuit, forțele de securitate somaleze opresc și percheziționează vehicule la intersecția respectivă.

Gruparea al-Shabab, care s-a afiliat în anul 2012 rețelei al-Qaida, controlează o parte din centrul și sudul țării și are ca obiectiv crearea unui stat islamic în Somalia. Această țară trăiește în război și haos din anul 1991, când a fost înlăturat de la putere dictatorul Mohamed Siad Barré, nici până în prezent Somalia neavând un guvern funcțional și este divizată între diferitele clanuri armate și grupări islamiste.


Prima explozie a avut loc într-o zonă cu birouri guvernamentale, hoteluri şi restaurante.

O maşină-capcană a fost detonată, iar deflagraţia distrus numeroase clădiri şi zeci de maşini au luat foc.

Două ore mai târziu, într-o altă zonă a oraşului, a avut loc o altă explozie. În acest caz, poliţia a reţinut un suspect, bănuit că ar fi pus bomba.

Atentatele nu au fost revendicate, dar gruparea teroristă al Shabaab, aliată a reţelei al Qaida, a comis adesea asemenea atacuri în Somalia.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri