Starul NBA oprit pe Otopeni îşi spune povestea. „Viaţa mea e în pericol”

Data actualizării: Data publicării:
Houston Rockets v Oklahoma City Thunder - Game Four
OKLAHOMA CITY, OK - APRIL 23: Enes Kanter #11 of the Oklahoma City Thunder shoots free throws shots before the first half of Game Four in the 2017 NBA Playoffs Western Conference Quarterfinals on April 23, 2017 in Oklahoma City, Oklahoma. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by J Pat Carter/Getty Images)

Baschetbalistul turc Enes Kanter, oprit sâmbătă pe aeroportul Otopeni, după ce i-a fost anulat paşaportul, a ajuns în Statele Unite şi a fost deja invitat la o televiziune să-şi spună povestea. Baschetbalistul a mărturisit că încercările de intimidare au început cu mult înainte de a ajunge la Bucureşti şi că primeşte constant ameninţări cu moartea din cauza convingerilor sale politice.

Baschetbalist turc nu a reuşit nici măcar să intre pe teritoriul României, unde a fost invitat sa joace alături de copii români la câteva evenimente de promovare a baschetului. Kanter nu are cetăţenie americană, dar are cartea verde care îi dă dreptul de rezidenţă şi muncă în SUA.

Paşaportul starului NBA Enes Kanter, jucătorul echipei Oklahoma City Thunder, a fost anulat în timp ce acesta era în drum spre România, astfel că ofiţerii de la Poliţia de Frontieră nu au avut de ales şi au fost nevoiţi să-i respingă intrarea în ţară. Sportivul susţine că i se reproşează lipsa de loialitate faţă de regimul preşedintelui Recep Tayip Erdogan.

După câteva ore petrecute pe teritoriul neutru al aeroportului, în compania poliţiştilor de frontieră baschetbalistul s-a îmbarcat într-o cursă cu escală la Londra şi destinaţia finală Statele Unite. A postat și un mesaj pe Twitter, dar a povestit și la CBS ce i s-a întâmplat.

Totul a început în Indonezia. Într-o noapte, pe la ora 2:30, impresarul m-a trezit din somn. Mi-a spus că sunt căutat de serviciile secrete indoneziene şi de armată pentru că autorităţile turce le-au informat că sunt o persoană periculoasă. Am fugit din ţară şi am ajuns în Singapore şi de acolo în România”, a spus el.

Primesc ameninţări cu moartea aproape zilnic. Și când voi pleca din acest studio probabil voi primi şi mai multe. Viaţa mea este în pericol, viaţa rudelor mele este în pericol. Nici măcar nu pot vorbi cu familia mea. Dacă s-ar afla că vorbim, ar fi aruncaţi în închisoare. Dar asta nu mă împiedică să-mi apăr în continuare convingerile”, a adăugat Enes Kanter.

Ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, a spus că România a respectat decizia Turciei, care a anulat paşaportul baschetbalistului Enes Kanter, astfel încât nu a putut permite accesul acestuia pe teritoriul ţării.

Publicațiile internaționale menţionează că baschetbalistul este un susţinător al lui Fethullah Gulen şi un critic al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Un site din Turcia îl numește chiar pe sportiv „fiul spiritual al lui Gulen”.

Presa americană a subliniat că nu este prima dată când Enes Kanter are probleme din cauza opiniilor sale despre Recep Tayyip Erdogan. În iulie 2016, el a primit ameninţări cu moartea după ce a criticat guvernul la scurt timp după un atac terorist în Turcia.

În august, tatăl lui Kanter, Mehmet, a condamnat public opiniile politice ale fiului său, afirmând într-o scrisoare deschisă că fiul său a fost „hipnotizat” de Gulen. „Cu ruşine cer scuze preşedintelui nostru şi poporului turc pentru că am un astfel de fiu”, a scris Mehmet Kanter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri