„Mama tuturor bombelor”, lansată de SUA în Afganistan. Pentagonul mai are încă 19 în arsenal

Data actualizării: Data publicării:
explozie bomba bombardament siria - GettyImages - 23 oct 15
Foto: GettyImages

Armata americană a folosit pentru prima oară „mama tuturor bombelor”. E supranumele unui proiectil, care cântăreşte aproape 11 tone şi care a fost detonat peste tunelurile folosite de luptătorii ISIS din estul Afganistanului. Potrivit experţilor, bomba costă în jur de 16 milioane de dolari, e extrem de precisă, iar Statele Unite mai au încă 19 în arsenal.

ACTUALIZARE. Potrivit Pentagonului, super-bomba e considerată arma potrivită pentru a distruge ascunzătorile ISIS şi a continua ofensiva contra teroriştilor. Uriaşul proiectil ajunsese de ceva timp în Afganistan, după ce comandatul forţelor americane din zonă a primit permisiunea să-l folosească, relatează Digi24.

GBU-43/B este o armă uriaşă, puternică şi de precizie. Am ţintit un sistem de tuneluri şi peşteri pe care luptătorii ISIS le foloseau pentru a se deplasa liberi, fiind mai uşor pentru ei să atace consilierii militari americani şi forţele afgane din regiune. Statele Unite iau foarte în serios lupta împotriva ISIS şi pentru a învinge acest grup, trebuie să le blocăm orice spaţiu de operaţiune, ceea ce am făcut. Statele Unite au luat toate măsurile de precauţie necesare pentru a evita victimele în rândul civililor şi pagube colaterale ca urmare a operaţiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer.

Este prima oară când o astfel de armă este folosită în luptă. Vorbim de o bombă extrem de puternică, o bombă de mari dimensiuni. Poate fi transportată cu un avion cargo destinat operaţiunilor speciale şi lansată prin partea din spate a acestuia. Au lansat-o deasupra unui complex controlat de luptătorii ISIS din estul Afganistanului. Este o zonă în care, zilele trecute, un militar american din trupele speciale a fost ucis în misiune, în luptele cu militanţii ISIS. Este o regiune pe care Statele Unite încearcă să o cureţe de militanţii ISIS”, a explicat Barbara Starr, expert CNN.

Armata americană mai are în arsenal încă 19 astfel de bombe. Valoarea lor depăşeşte 300 de milioane de dolari.


 

Patru oficiali ai armatei americane au dezvăluit vineri că Washingtonul a lansat o bombă uriaşă în Afganistan. Potrivit primelor informaţii, bomba poreclită MOAB (Mother of All Bombs) a fost lansată în jurul orei locale 19.00 (17.30 ora României), fiind vorba de cea mai mare bombă non-nucleară lansată vreodată de Statele Unite, transmite CNN.

explozie bomba bombardament siria - GettyImages - 23 oct 15
Foto: GettyImages

MOAB este cunoscută drept „mama tuturor bombelor” şi cântăreşte aproximativ 10,3 tone, fiind ghidată de un sistem GPS, relatează News.ro.

De asemenea, bomba a fost lansată de o aerovană MC-130, care aparţine Comandei de Operaţiuni Speciale.

Potrivit surselor militare, cea mai mare bombă non-nucleară a avut drept ţintă o serie de tuneluri ale jihadiştilor Statului Islamic din provincia Nangarhar.

Armata americană evaluează în acest moment daunele provocate de MOAB.

Este pentru prima dată când o asemenea bombă este utilizată pe câmpul de luptă, muniţia fiind dezvoltată în timpul războiului din Irak.

Producţia unei astfel de bombe costă nu mai puţin de 16 milioane de dolari.

MOAB are o lungime de 9 metri şi un diametru de un metru. În ciuda acestor cifre impresionante, marja de eroare în ceea ce priveşte lovirea ţintei e de doar 13 metri.

În Afganistan, coloana de fum și praf era vizibilă de la o distanță de peste 30 de kilometri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri