SUA vor folosi o nouă tehnologie militară de intimidare a Chinei

Data publicării:
insula china

Secretarul apărării din Statele Unite afirmă că Pentagonul ar putea folosi în Marea Chinei de Sud tehnologie militară de ultimă oră. Este vorba de submarine dronă, o tehnologie care a fost până acum ţinută secret de către armata americană.

Dronele subacvatice, care ar trebui să fie gata până la sfârşitul deceniului, vor avea o gama largă de aplicaţii civile, dar şi multe în domeniul militar. Acestea pot include supravegherea submarinelor sau navelor inamice cu echipaj uman, dar și plasarea de mine sau atacuri cu torpile.

Devoalarea acestei tehnologii are rolul de sperietoare şi de a arăta supremaţia marinei americane într-un potenţial conflict.

În acelaşi timp, Statele Unite au început să îşi întărească principalul aliat din zonă, Filipine. Pentagonul le-a donat filipinezilor echipamente de supraveghere de 42 de milioane de dolari şi va staţiona trei sute de soldaţi, alături de avioane şi elicoptere de lupta în ţara sud-asiatică. În acelaşi timp, marina filipineză a anunţat patrule comune atât alături de nave americane, dar şi cu nave vietnameze.

De altfel, toate ţările afectate de pretenţiile teritoriale chinezeşti şi-au mărit semnificativ bugetele de apărare, creşterile fiind îndreptate mai ales către achiziţii navale.

În ultima perioada au avut loc mai multe incidente în care au fost implicate nave de pescuit şi forţele marine ale ţărilor din zonă. De exemplu, China a scufundat cel puţin două bărci de pescuit vietnameze care s-ar fi aflat în apele sale teritoriale, în timp ce atât Filipine, Indonezia, cât şi Vietnam au confiscat mai multe vapoare chinezeşti care braconau în apele lor teritoriale.

Prin Marea Chinei de Sud tranzitează anual mărfuri în valoare de nouă mii de miliarde de dolari şi zona este de asemenea bogată în hidrocarburi. Întreaga zonă este revendicată de către China, care a şi construit şi militarizat mai multe insuliţe. Zona mai este revendicată de şase alte ţări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri