Trump refuză să sprijine lupta împotriva schimbării climatice la summitul G7

Data actualizării: Data publicării:
Liderii G7 la masa rotundă
Foto: Gulliver/ Getty Images

Ruptură la summitul G7. Preşedintele american a refuzat să-şi ia vreun angajament în privinţa combaterii schimbărilor climatice spre nemulţumirea celorlalţi lideri prezenţi la reuniune. „Statele Unite au nevoie de timp pentru a analiza situaţia" se arată în comunicatul final al summitului. Jurnaliştii prezenţi în Sicilia vorbesc despre o oarecare frustrare a omologilor din celelalte şase ţări care sperau ca lupta cu încălzirea globală să fie un efort comun, conform Acordului de la Paris din 2015. 

Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat nemulțumirea, spunând că orice discuție pe această temă a fost „extrem de dificilă”. 

„Orice discuție pe subiectul climei a fost extrem de dificilă, ca să nu spun complet nesatisfăcătoare. Avem o situație de șase la unu, ceea ce înseamnă că nu există încă niciun semn în legătură cu decizia SUA: dacă vor rămâne sau nu parte a Acordului de la Paris”, a declarat Angela Merkel la finalul summitului G7.

La rândul său, premierul italian a precizat că poziția Italiei în această chestiune nu s-a schimbat și că speră că SUA vor lua decizia cea bună. 

Statele Unite se află într-o fază de reevaluare a propriei politici, atunci când vine vorba de Acordul de la Paris. Noi nu ne vom schimba nici măcar cu un milimetru poziţia în privinţa schimbărilor climatice, Statele Unite încă nu s-au hotârât. Să sperăm că vor lua decizia bună”, a spus premierul Paolo Gentiloni.

Președintele american Donald Trump, care a declarat în trecut că încălzirea globală este o minciună pusă la cale de China, a anunțat pe Twitter că va lua o decizie în privința Acordului de la Paris săptămâna viitoare.  De altfel, în luna martie, şeful de la Casa Albă a anulat o mare parte din reformele de mediu ale Administraţiei Obama.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Donald Trump este în dezacord cu întreaga lume. Donald Trump nu înţelege despre ce e vorba, a rămas izolat”, a spus reprezentantul Greenpeace Tobias Muenchmeyer.

Acordul de la Paris, încheiat în noiembrie 2015, vizează limitarea creșterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade C comparativ cu nivelurile preindustriale. SUA ar putea ieși pur și simplu din acest acord negociat cu dificultate sau ar putea rămâne, dar în anumite condiții. Mai exact, ar putea revizui în scădere obiectivele sale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. 

Citiți și: O critică față de acordul climatic de la Paris

Membrii G7 au fost ușurați totuși că la Donald Trump a fost de acord să combată protecționismul comercial și s-a angajat să respecte regulile internaționale de comerț. În timpul campaniei sale electoral, liderul SUA a amenințat că va impune tarife unilaterale pe bunuri din Mexic și China și a amenințat că va anula tratatul NAFTA dacă nu este renegociat. 

De asemenea, membri G7 au fost de acord în chestiuni cheie precum Siria și Coreea de Nord. De asemenea, un document redactat în urma summitului prevede sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei pentru intervenția din Ucraina, dacă este necesar.

Dincolo de problemele de mediu, summitul G7 a provocat proteste în localitatea Taormina din Italia. Sute de manifestanţi antiglobalizare au acuzat liderii mondiali că ignoră interesele oamenilor de rând. S-au luat la bătaie cu poliţiştii, care i-au împrăştiat cu gaze lacrimogene.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri