Turcia nu schimbă legea antiterorism

Data publicării:
People Mourn The Victims Of The New Year Istanbul Nightclub Terror Attack
Foto: GettyImages

Turcia consideră că atacuri precum cel de Revelion din clubul Reina, în urma căruia au murit 39 de oameni, arată clar că nu trebuie să-şi modifice legea antiterorism, aşa cum a stabilit cu Uniunea Europeană. Bruxelles-ul a cerut Ankarei să schimbe legislaţia de acum, considerată prea vagă, dacă vrea eliminarea vizelor. Dar oficialii turci consideră securitatea ţării lor şi a întregii Europe va fi în pericol, daca vor modifica ceva. Imaginile filmate de presă arată urmele lăsate de gloanţele trase de atacator peste tot.

Uniunea Europeană, ca parte a acordului cu Turcia pentru eliminarea vizelor, a cerut Ankarei să modifice legea antiterorism. Definiţia terorismului este vagă şi lasă loc de interpretări, spun oficialii europeni, care sunt de parere ca acest lucru a permis anchetarea unor jurnalişti şi oameni de ştiinţă care se opun puterii pentru răspândirea de "propagandă teroristă".

Dar autorităţile turce au refuzat să modifice legea iar după atacul din clubul Reina, situaţia nu se va schimba.

Turcia are o graniţă de 1.295 de kilometri cu Siria şi Irak. Să ceri unei ţări care se confruntă cu atacuri teroriste, precum cel recent din clubul Reina, să-şi modifice legea antiteroristă va pune în pericol securitatea Turciei şi a Europei”, a declarat Omer Celik, ministrul turc al Afacerilor Europene.

La cinci zile de la atacul de Revelion, clubul Reina din Istanbul rămâne devastat, închis şi sub pază armată. Jurnaliştii care au avut în premieră acces înăuntru au filmat pereţi găuriţi de gloanţe, geamuri sparte şi haine lăsate în urmă de cei care au fugit în grabă. Preşedintele Recep Erdogan a spus că nu va permite ca asemenea atacuri să divizeze Turcia.

„Nu vom permite niciodată ca stilul de viaţă al turcilor să fie pus în pericol în mod constant”, a spus Recep Erdogan, preşedintele Turciei.

În continuare, marele mister rămâne identitatea teroristului. Autorităţile de la Ankara au spus că ştiu cine este, dar nu au dat detalii presei. Clar se ştie doar că bărbatul lupta pentru organizaţia teroristă Stat Islamic, deoarece aceasta a revendicat atacul.

Sursa: Digi24 TV

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri