Un an de doliu național, după moartea regelui care nu zâmbea niciodată

Data publicării:
Thailand Mourns The Death Of King Bhumibol
BANGKOK, THAILAND - OCTOBER 14: Thai people heading to attend royal bathing ceremony at The Grand Palace on October 14, 2016 in Bangkok, Thailand. Thailand's King Bhumibol Adulyadej, the world's longest-reigning monarch, died at the age of 88 in Bangkok's Siriraj Hospital on Thursday after his 70-year reign. Prime Minister Prayut Chan-ocha made a statement Thailand would hold a one-year mourning period as the Crown Prince Maha Vajiralongkorn confirmed that he would perform his duty as heir to the throne. (Photo by Borja Sanchez Trillo/Getty Images)

Începe un an de doliu naţional în Thailanda. Aceasta este decizia luată de guvern după moartea monarhului care a avut un rol crucial în cele şapte decenii de domnie peste una din țările vizitate anual de milioane de turiști din întreaga lume.

Bhumibol Adulyadej sau regele Rama al IX-lea, era, la cei 88 de ani ai săi, cel mai longeviv monarh din lume. Avea probleme grave de sănătate de mult timp. Era internat în spital din octombrie 2014, dar, chiar şi aşa, pierderea regelui tot este un şoc pentru thailandezi.

S-a născut în Statele Unite, unde tatăl său studia la Universitatea Harvard. A fost educat în Elveţia şi a devenit rege la 18 ani, după ce fratele lui a fost găsit mort. A fost, de la început, un monarh timid şi mereu serios. Nu există fotografii cu el zâmbind. De aici i s-a tras porecla de „regele care nu zâmbea niciodată”.

Deşi numele lui înseamnă „putere inegalabilă”, regele thailandez a avut puteri constituţionale limitate. Dar a fost, totuşi, cel mai important personaj din ţara sa. Imaginea lui e cea a unui semizeu. Foarte iubit şi respectat, a fost considerat un simbol al unităţii naţionale.

O avere de 35 de miliarde de dolari

Regele Rama al IX-lea a fost un mare aliat al Statelor Unite. Americanii au stabilit legături strânse cu Thailanda în timpul Războiului Rece tocmai pentru că suveranul acestei ţări lupta împotriva comuniştilor şi a reuşit să-i ţină departe de putere.

În ochii thailandezilor de rând, regele a fost mai mult decât un conducător. Portretele lui sunt peste tot, pe străzi, în scoli, în instituţii. Era iubit şi apreciat pentru că era mereu aproape de cei mai sărmani. Opt luni pe an, regele şi regina călătoreau în toată ţara, în regiuni în care oamenii aveau nevoie de ajutor. Suveranul a lansat numeroase proiecte de infrastructură şi de asistenţă socială. De multe ori, a folosit banii monarhiei pentru ale finanţa, şi nu banii guvernului.

În Thailanda, nimeni nu vorbeşte despre averea regelui. E o ţară în care există legi dure împotriva celor care încearcă să se amestece în treburile monarhiei sau să afle detalii pe care casa regală nu vrea să le facă publice. Totuşi, asta nu a putut împiedica revista Forbes să publice, în 2008, un amplu articol despre averea regelui Rama al IX-lea, estimată la 35 de miliarde de dolari.

Ce înseamnă moartea regelui Rama al IX-lea?

Să pornim de la această realitate: Thailanda e printre principalele destinaţii turistice de pe planetă. Anul trecut, a avut aproape 30 de milioane de turişti. Ce se întâmplă în această ţară acum e de interes pentru tot restul lumii.

E cu atât mai important cu cât Thailanda a trecut prin vreo 20 de lovituri de stat în ultimul secol. Douăsprezece dintre ele au fost reuşite. Iar semne ale unor noi tensiuni au venit chiar vara aceasta.

În august, 11 bombe artizanale au fost detonate în cinci provincii din Thailanda, în mai puţin de 24 de ore. Patru oameni au fost ucişi şi câteva zeci de persoane rănite. Exploziile s-au produs în regiuni turistice frecventate inclusiv de numeroşi străini. Autorităţile au anunţat că nu a fost opera unei organizaţii teroriste, ci o încercare de destabilizare a ţării pusă la cale de insurgenţi separatişti.

În Thailanda, zonele cele mai fierbinţi sunt în sudul ţării, la graniţa cu Malaezia, unde populaţia este majoritar musulmană şi respinge actuala constituţie a ţării. Aici, în 2014 a izbucnit o insurgenţă care până acum a făcut peste 6.500 de morţi. Sunt zonele pe care turiştii sunt sfătuiţi să le ocolească şi care apar în toate avertismentele de călătorie. Atacuri sporadice şi explozii au mai avut loc şi în alte regiuni ale ţării şi chiar în capitala Bangkok.

Thailanda e o ţară marcată de lovituri de stat şi de revolte violente. O ţară unde guvernele se schimbă prin violenţă. Singura constantă a ultimelor şapte decenii a fost monarhia în frunte cu regele Rama al IX-lea. Deşi oficial a avut puteri politice limitate, autoritatea regelui a fost peste Parlament, tribunale sau alte autorităţi civile sau religioase. Era considerat simbol al unităţii ţării şi, de câteva ori, a reuşit să rezove crize politice profunde doar cu o vorbă sau un gest.

E memorabilă o scenă dintr-o seară de mai, în 1992, când regele Rama al IX-lea i-a chemat la el pe premierul în funcţie şi pe adversarul său politic. Atunci, capitala Bangkok era scena unor confruntări sângeroase între taberele celor doi. Îngenuncheaţi în faţa regelui, cei doi s-au împăcat şi au pus capăt revoltei. Momentul a fost transmis de televiziunea naţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri