VIDEO. Presa oficială din Turcia a difuzat imagini cu cei pe care îi consideră vinovaţi pentru puci

Data publicării:
turci

Preşedintele Turciei a susţinut la CNN că oamenii din stradă au cerut ca liderii puciului să fie executaţi. Şi că el oricum nu vede rostul ca aceştia să mai fie hrăniţi în puşcării.

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: „A fost o acţiune clară de trădare. Iar solicitarea (n.red - pedepsei cu moartea) nu va fi respinsă de guvernul nostru. Desigur, va fi o decizie a Parlamentului, care trebuie să schimbe Constituţia. Liderii se vor întâlni şi vor discuta această măsură, iar apoi, în calitate de preşedinte, vor aproba decizia parlamentului”.

Între timp, regimul a început să-i arate pe cei pe care îi consideră vinovaţi pentru puci. Presa oficială a difuzat imagini cu mai mulţi generali şi amirali în dizgraţie, cu mâinile legate la spate, unii răniţi. Printre ei se numără fostul şef al Aviaţiei, despre care presa oficială turcă a anunţat iniţial că şi-a recunoscut implicarea în complot. În faţa instanţei însă, el a negat acest lucru.

Tratamentul aplicat celor reţinuţi şi numărul mare de arestări îngrijorează statele occidentale care avertizează Turcia că merge prea departe cu urmărirea celor responsabili pentru lovitura de stat eşuată.

Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe: „Statele Unite preţuiesc foarte mult relaţia cu Turcia, aliatul lor din NATO. Tocmai de aceea, oficialii americani au condamnat cu tărie tentativa de puci. Este foarte important ca toate părțile să dea dovadă de reţinere, să acţioneze în numele statului de drept şi să evite acţiuni care ar putea conduce la instabilitate sau violenţă”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri