VIDEO. Rafturi golite în magazinele din Qatar, după disputa cu vecinii din Golf

Data actualizării: Data publicării:
qatar

Problema terorismului aşază ţările din Orientul Mijlociu pe un butoi şi mai mare cu pulbere. Qatarul este acuzat de vecinii lui din Golf că susţine mişcări extremiste ce seamănă moartea în Europa. Șapte ţări din zonă au rupt, luni, legăturile diplomatice cu Doha. Printre ele, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain.

Șeful diplomației din Qatar spune însă că decizia este nejustificată.

După ce Arabia Saudită a închis singura graniţă terestră a Qatarului, oamenii din Doha au golit rapid rafturile magazinelor, a relatat agenția France-Presse. Ei s-au aprovizionat cu lapte, apă, orez şi alte alimente.

Aproape 40% din mâncarea consumată în Qatar vine pe această rută, iar mai multe camioane cu mâncare au rămas blocate în Arabia Saudită, la graniţă.

Unul dintre miile de români care lucrează în Qatar spune însă că situaţia nu este chiar atât de gravă.

„Am fost într-un lanţ de magazine numit Almira şi era mâncare. Nu mai era lapte, dar în rest erau brânzeturi de toate felurile, franţuzeşti, fructe de toate. Cam multă lume, poate că oamenii vor să-şi facă provizii pentru câteva zile, dar rafturi golae nu am văzut. Noi suntem siguri că ţările prietene din jur, India, Pakistan, Kuweit vor suplini golul acesta de produse din Arabia Saudită şi Emirate”, a declarat pentru Digi24 Marian Costea, inginer în Qatar.

Arabia Saudită a decis să întrerupă contactul cu Qatar şi să împiedice trecerea pe pământ, aer şi pe apele teritoriale ale Regatului Arabiei Saudite.

Statele arabe care au rupt legăturile diplomatice cu Qatarul spun că emiratul susţine organizaţii teroriste precum al-Qaeda, gruparea Stat Islamic sau Frăţia Musulmană.

Unele dintre cele mai mari companii aeriene din Orientul Mijlociu, Etihad, Emirates, Fly Dubai sau Air Arabia, au anunțat că îşi suspendă zborurile spre Qatar. În același timp, Arabia Saudită a interzis aterizarea în ţară a avianelor companiei Qatar Airways. Emiratele Arabe Unite au mers chiar mai departe de-atât şi au interzis aeronavelor companiei să survoleze spațiul aerian. În ciuda tensiunilor, americanii cred că țările din zonă vor rămâne unite când vine vorba despre lupta cu extremiștii.

Spun asta bazându-mă pe angajamentul pe care aceste state le-au făcut pentru această luptă,” spune James Mattis, Secretarul Apărării în SUA.

Emiratele Arabe Unite le-a dat un ultimatum de 48 de ore diplomaților din Qatar să părăsească țara. Simplii cetăţeni au două săptămâni să facă acest lucru.

Tensiuni periculoase | Șapte state arabe întrerup legăturile diplomatice cu Qatarul

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri