Vizită istorică în Cuba. Barack Obama, primul președinte american care ajunge la Havana în aproape 90 de ani

Data publicării:
GettyImages-516431916

Barack Obama ajunge în Cuba cu soţia sa Michelle, cu cele două fiice şi cu o delegaţie numeroasă formată din membri ai congresului şi oameni de afaceri.

Ultimul lider de la Casa Albă care a vizitat ţara din Caraibe a fost Calvin Coolidge, în 1928, care a călătorit cu o navă de luptă. O vizită a făcut şi Harry Truman. El a mers pe baza navală de la Guantamano, aflată pe insulă, însă aceasta este considerată teritoriu american. În acest context şi luând în calcul conflictul de peste cinci decenii între Washington şi Havana, vizita lui Barack Obama este una istorică.

Preşedintele Obama dorea să meargă în Cuba încă de la începutul mandatului. Este un moment istoric. Mai sunt puţine locuri cu o mare importanţă simbolică pe care un preşedinte poate să le viziteze, aşa cum a fost vizita lui Nixon în China, iar Cuba este unul dintre ele”, spune Peter Baker, jurnalist New York Times.

Ca să se apropie de cubanezii de rând, Barack Obama a vorbit la telefon cu unul dintre cei mai populari umorişti din insulă. Nu a fost însă un dialog direct. Au fost două părţi ale unei înregistrări filmate separat, îmbinate la montaj, iar videoclipul a fost postat pe pagina de internet a Ambasadei SUA din Havana.

- Aici preşedintele Obama.

- Aha, deci eşti preşedintele Obama...

- Dumnezeule, vorbesc cu Obama!

- Dar Obama, adevăratul Obama?

- Da, adevăratul Obama.

În ciuda îmbunătăţirii relaţiilor, embargoul impus Cubei de către Statele Unite rămâne în vigoare, deşi Barack Obama vrea să-l elimine. Cubanezii speră că vizita preşedintelui american le va îmbunătăţi viaţa de zi cu zi, mai ales că diferenţa dintre bogaţi şi săraci este mare.

Oamenii nu au simţit până acum schimbările. Schimbare înseamnă să poţi să te duci să cumperi bunuri de uz casnic din salariu, să-ţi satisfaci dorinţele, să poţi rezolva lucruri cu sudoare frunţii”, spune un localnic.

Unii critici ai lui Barack Obama spun că preşedintele trebuia să-şi amâne vizita în Cuba până când regimul comunist de la Havana ar fi făcut mai multe reforme. Dar liderul de la Casa Albă a fost categoric şi a spus că nu doreşte să poarte războaie care au început înainte ca el să se nască.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri