Zeci de mii de oameni au ieşit pe străzi în numele ştiinţei

Data publicării:
mars

Zeci de mii de oameni din toată lumea au ieşit pe străzi în numele ştiinţei. Au fost 600 de marşuri în mari oraşe de pe glob, toate cu acelaşi mesaj - ştiinţa e ameninţată de politicieni populişti precum Donald Trump. De aceea, a fost şi un protest faţă de liderii care decid să taie fonduri de la educaţie, cercetare sau medicină, ca să trimită banii spre alte domenii. Oameni de ştiinţă au mărşăluit umăr lângă umăr cu simplii cetăţeni şi au făcut apel pentru salvarea planetei. Totul, cu prilejul Zilei Pământului.

Centrul acestei mişcări globale numite "Marşul pentru Ştiinţă" a fost în capitala americană Washington D.C. În ciuda ploii, zeci de mii de oameni au demonstrat în centrul oraşului, în preajma sediilor instituţiilor. Mesajul lor a fost clar: ştiinţa şi tehnica au ajutat lumea să progreseze şi orice atac asupra acestor domenii reprezintă un atac la adresa planetei. Demonstranţii sunt îngrijoraţi şi de mesajele transmise de administraţia Trump, care promovează neadevăruri drept "fapte alternative", pune la îndoială încălzirea globală şi vrea să taie bugetul pentru sănătate şi educaţie, în timp ce îl creşte pe cel al apărării, deja cel mai mare din lume.

Ştiinţa a permis omenirii să descopere legile naturii. Această înţelegere ne-a permis că hrănim şi să avem grijă de miliarde de oameni, să construim oraşe măreţe, să creăm guverne eficiente, să creăm sisteme globale de transport, să explorăm spaţiul şi că cunoaştem Cosmosul. Ştiinţa este pentru toţi. Politicienii noştri trebuie să ştie şi să accepte că ştiinţa este în serviciul tuturor, al fiecărui cetăţean din fiecare naţiune şi din fiecare societate,” a precizat Bill Nye, om de ştiinţă.

Acelaşi mesaj a fost transmis de mii de oameni şi la New York. Dacă la Washington marşul a trecut prin apropierea Casei Albe, la New York, mulţimea a mers prin faţa uneia dintre clădirile deţinute de Donald Trump, considerat de mulţi un adversar al cunoaşterii.

„Noi am crescut în anii '60, când ştiinţa conta, când ştiinţa a făcut măreaţă această ţară şi ne-a dus pe Lună. Totul s-a întâmplat deoarece un preşedinte american a inspirat această naţiune, John F. Kennedy. Acum, aproape 50 de ani mai târziu, avem un preşedinte american care denigrează faptele, denigrează ştiinţa şi suntem aici să-i spunem că ştiinţa contează,” a spus un manifestant pentru CNN.

Aproape 600 de marşuri de solidaritate au avut loc în oraşe de pe toate continentele, dar şi un protest la o bază de cercetare de la Polul Sud.

Pământul se confruntă cu temperaturi în creştere, valuri record de căldură pentru trei ani consecutivi, topirea gheţii de la poli într-un ritm fără precedent şi cu riscul creşterii puternice a nivelului mărilor în următoarele decenii, ceea ce ameninţă sute de milioane de oameni care locuiesc în zonele de coastă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri