Ameninţări la adresa României pe axa Chişinău-Moscova: „O să le iasă pe ochi!”, „Așteptați răspuns, nemernicilor!”

Data actualizării: Data publicării:
dodon rogozin - presedinte.md

Reacţii dure la Moscova şi la Chişinău, la adresa României, după ce avionul în care se afla vicepremierul rus, Dimitri Rogozin, nu a fost lăsat să survoleze spaţiul aerian al ţării noastre. Însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, a fost convocat pentru explicaţii de Ministerul rus de Externe, iar preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acuzat Bucureştiul şi forţele prooccidentale de la Chişinău că vor război.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, voia să ajungă la Chişinău şi mai apoi în Transnistria. De la Moscova oficialul rus s-a îmbarcat într-o aeronavă de linie care a ocolit Ucraina, unde avioanele ruseşti au interdicţie de survol. A trecut apoi prin Polonia, Slovacia şi Ungaria.

În momentul în care se pregătea să intre în spaţiul aerian al României, controlorii de trafic de la Bucureşti au luat legătura cu echipajul avionului, pentru a confirma dacă la bord se află vicepremierul rus. Cum răspunsul a fost pozitiv, autorităţile române au luat decizia de a interzice survolarea teritoriului ţării de către aeronava rusă. Potrivit Aeroportului Internațional Chișinău, avionul a fost redirecționat către Minsk. Decizia autorităţilor române l-a înfuriat pe Dimitri Rogozin, care a trecut la ameninţări.

„Autoritățile României i-au supus pericolului pe pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsk. Așteptați răspuns, nemernicilor!”, a scris Dmitri Rogozin pe Twitter.

Ameninţărilor la adresa României li s-a alăturat şi preşedintele prorus al Republicii Moldova. Într-o conferinţă de presă convocată de urgenţă, Igor Dodon a acuzat Bucureştiul şi forţele pro-occidnetale de la Chişinău că vor război, iar pentru asta vor supora consecinţele.

„Noi asistăm în ultimele săptămâni, mai ales în ultimele zile, la un show rusofob fără precedent. Un show care este îndreptat împotriva cetăţenilor Republicii Moldova, este îndreptat împotriva relaţiilor noastre bune cu partenerul nostru strategic, Federaţia Rusă. Eu vreau să le spun că o să le iasă pe ochi - la cei care au început acest show. (...) Voi credeţi că - cu blocarea la intrare a unor artişti sau cu blocarea unui avion vă faceţi mare rating la americani?

Chişinăul, Bucureştiul sunt parte a unui joc geopolitic al Occidentului, al NATO împotriva oponenţilor săi geopolitici, împotriva Rusiei. Numai noi încercăm să rezolvăm problemele, să apropiem malurile Nistrului şi încep provocări de tipul asta. De ce? Pentru că rezolvarea problemei transnistrene înseamnă foarte clar că în niciun fel de NATO Republica Moldova nu va fi. Ei vor conflict, vor război aici”, a declarat președintele Republicii Moldova.

Spre seară a venit şi o a doua reacţie de la Moscova. Ministerul rus de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru. Oficialul român a primit o notă în care se spune că la Moscova, acest incident este considerat „o provocare intenţionată care afectează grav relaţiile bilaterale”.

Dimitri Rogozin a încercat şi în trecut să ajungă pe cale aeriană în Republica Moldova. În mod similar, în 2014 i-a fost interzis accesul în spațiul aerian al României. Și atunci oficialul rus a reacționat furios. Apoi, în 2016, Rogozin a reușit să tranziteze spațiul aerian în României, la bordul unei aeronave comerciale. El a încălcat astfel sancțiunile UE, pentru că vicepremierul rus are interdicţie de zbor în spaţiul Uniunii Europene. Sancţiunea a fost impusă după anexarea Crimeei de către Rusia şi implicarea Moscovei în conflictul armat din Donbas, în estul Ucrainei.

Citiți și: 

Dmitri Rogozin, vicepremierul Rusiei: România mi-a închis spațiul aerian. MAE de la București reacționează

Rogozin spune că a tranzitat aerian al României. El a încălcat astfel sancţiunile UE

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri