Pașaport diplomatic. Ce avem de făcut pentru aderarea la zona euro

Data publicării:
curs euro leu bani lei bancnote_shutterstock_783456736
FOTO: Shutterstock

19 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene fac parte din zona euro, adică au renunţat la monedele lor naţionale în favoarea monedei europene. Cum ajunge o ţară să devină parte din această uniune monetară, aflăm sâmbătă, după film, la emisiunea Paşaport diplomatic.

Balazs Barabas: Premierul României a stabilit o dată, anul 2024, pentru aderarea României la zona euro. Ce credeţi despre această dată? Poate fi atinsă, este rezonabil să stabileşti o dată clară pentru aşa ceva?

Pawel Tokarski: Din perspectivă politică poate fi atrăgător să oferi o anume dată şi să arăţi că da, guvernul nostru este pro-european, pentru că pregătim aderarea la zona euro, dar cred că mai important ar fi de fapt o viziune generală: ce putem face astfel încât să ne pregătim economia pentru statutul de membru al zonei euro, ce fel de paşi sunt de făcut. În loc să dăm o dată clară pentru o eventuală aderare, aş fi optat pentru un set de indicatori economici legaţi de calitatea instituţiilor, competitivitatea economiei sau chiar PIB-ul pe cap de locuitor şi când vom atinge aceste puncte, atunci vom începe şi procesul de integrare în zona euro.

Pawel Tokarski este analist economic și printre clienții săi se numără și guvernul Germaniei. A vorbit la obiect despre situația economică a Europei, zona euro și viitoarea criză economică, în interviul pe care l-a acordat pentru emisiunea Pașaport diplomatic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri