Români în Italia. Pentru supraviețuitori, lupta abia începe

Data actualizării: Data publicării:

Pentru cei care au scăpat cu viaţă, din cutremurul devastator din Italia, orele care trec scriu alte drame. Sunt răniţi care află pe patul de spital, că nu le-au supravieţuit copii, părinţii sau prietenii. Este şi cazul unei femei din România. Rănită grav în urma seismului, ea a aflat că fiul ei, de numai 11 ani, şi-a pierdut viaţa printre dărâmături. Sora femeii a povestit, în exclusivitate pentru Digi24, prin ce momente a trecut aceasta, în momentul cutremurului.

Ca pe mai toţi locuitorii din Amatrice, pe una dintre româncele care locuia în localitate, cutremurul a trezit-o din somn. Primul gând a fost să meargă să îşi pună la adăpost copilul.

S-a trezit că cădeau pietre și zice ce visez eu și la urmă când s-a ridicat să se ducă la copil că nu-i despărțea mult, o cămăruță unul de altul, n-a reușit să se mai ridice și a rămas blocată acolo.”

Abia după 7 ore a fost găsită sub un morman de dărâmături de un echipaj de salvare ajutat de câini.

A durat atât de mult timp până a ieșit de sub pietre, faptul că muncitorii, pompierii au lucrat cu multă inteligență, au avut câini și au găsit-o, altfel dacă mai dura un sfert de ora nu mai găseam nimic. Cât ei lucrau se mai zdruncina pământul și mai cădeau pietre, dar au lucrat destul de inteligent ca să nu îi rupă mai mult decât era ea cu un camion de pietre deasupra, a scos-o după 7 ore.

Pentru băiatul ei, în vârstă de 11 ani, echipele de salvare nu au mai putut face nimic. Trupul său neînsufleţit a fost ridicat de sub ruine după două zile de la seism. Mama este acum în stare gravă, iar recuperearea fizică ar putea dura luni.

„Ea trebuie să mai suporte multă medicație, medicii au spus că durează și 3 luni ca să-și revină. Să meargă la o terapie pentru gimnastică pentru că ea încă nu merge în picioare.

Sora femeii nu este îngrijorată atât de starea ei fizică, cât cea sufletească.

„Își dorea cel mai mult să conducă și ea pe ultimul drum copilul, dar nu poate să meargă.

În spitalul din Rieti sunt internate alte trei rănite din România. Două dintre acestea în stare gravă.

Preasfințitul Siluan, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei: „Am fost surprins să întâlnesc patru femei curajoase. Nu că nu aș fi știut că româncele care lucrează în Italia sunt curajoase, dar patru femei care se gândeau în primul rând la suferințele celor din jurul lor și nu la suferința proprie, deși una sau doua dintre ele sufereau destul de mult. Şi acesta este un semnal de speranță care vine ca un ecou care să mai compenseze tributul mare pe care femeile noastre l-au plătit la acest cutremur pentru că 9 din cele 11 victime sunt femei și majoritatea mame.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri