Rusia a făcut cadou Serbiei şase avioane de vânătoare MiG-29

Data actualizării: Data publicării:
avioane

Rusia a predat în mod oficial Serbiei şase avioane de vânătoare de tip MiG-29, vineri, în cadrul unei livrări de armament suscepribile să sporească tensiunile în Balcani, o regiune care continuă să se resimtă după sângeroasele războaiele din anii '90, declanşate de destrămarea fostei Iugoslavii, relatează The Associated Press.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul rus al Apărării Serrghei Şoigu şi preşedintele sârb Aleksandar Vucici au asistat la ceremonie, pe un aeroport militar situat în apropiere de capitala sârbă.

„Vă mulţumesc pentru aceste frumoase cadouri”, i-a spus Vucici lui Şoigu în cadrul ceremoniei, urmate de un spectacol aerian la care au asistat zeci de mii de spectatori.

„Aceste avioane nu reprezintă o ameninţare la adresa nimănui, dar arată că nimeni nu poate ataca Serbia și să rămână nepedepsit”, a adăugat şeful statului sârb.

Moscova oferă Belgradului „gratis” aceste avioane, însă, potrivit unor estimări, reparaţia unui MiG la mâna a doua va costa Serbia aproximativ 200 de milioane de euro.

Aeronavele de vânătoare urmează să fie introduse în serviciu anul viitor.

Ele reprezintă un „scut şi garanţia securităţii şi independenţei Serbiei”, a declarat Şoigu după ce a sosit la Belgrad.

Moscova a promis Belgradului să-i livreze de asemenea 30 de tancuri de luptă şi 30 de vehicule blindate. Serbia a luptat în anii '90, la destrămarea fostei Iugoslavii, cu vecinii săi Croaţia, Bosnia şi Kosovo.

Serbia, care vrea să adere la Uniunea Europeană (UE), este un aliat tradiţional al Moscovei, iar Kremlinul depune eforturi să împiedice ţările din regiune să adere la NATO şi alte organizaţii occidentale.

Belgradul se declară neutru, însă face parte din Programul NATO Parteneriat pentru Pace şi a participat la exerciţii militare atât cu ruşii cât şi cu blocul militar occidental.

La spectacolul aerian de la Belgrad, care a marcat eliberarea capitalei de către Armata Roşie şi trupele iugoslave în Al Doilea Război Mondial, a participat echipa acrobatică rusă Striji. În cadrul spectacolului au avut loc un exerciţiu antiterorist şi o defilare a unor unităţi de elită din cadrul artileriei sârbe.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri