Scandalul dopajului din Rusia. Noi acuzații

Data actualizării: Data publicării:
rusi

Lovitură de imagine dată sportului rusesc. Agenția Internațională Antidopping spune că o mie de sportivi ruşi s-au dopat pentru a obţine performanţe la olimpiade și e vorba de competițiile dintre anii 2011 și 2015.

Mai mult, sportivii ar fi luat substanțe interzise sub directa monitorizare a autorităților de la Moscova. E continuarea unui uriaș scandal în urma căruia anul acesta o treime din delegația Rusiei nu a avut voie să participe la Jocurile de la Rio, 111 sportivi ale căror probe au ieșit pozitive la testele de dopaj.

Richard McLaren, raportor WADA Agenţia Internaţională Antidoping: „Programul de dopaj s-a desfăşurat cel puţin între 2011şi 2015. Peste o mie de atleţi ruşi care au concurat în jocurile olimpice de vară, de iarnă şi paralimpice pot fi identificaţi ca fiind implicaţi sau au beneficiat de manipularea şi ascunderea rezultatelor de la testele antidopaj.”

În noul raport citat de The New York Times sunt menţionaţi şi patru medaliaţi de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, din 2014, şi cinci de la Jocurile Olimpice de vară de la Londra, din 2012.

Raportul descrie "o conspiraţie instituţională" în care au fost implicate şi serviciile secrete ruse, subliniindu-se faptul că sportivii nu au acţionat singuri, ci ca parte a unui program.

Richard McLaren menţionează că amploarea dopajului este "fără precedent". "A existat un sistem care a devenit o strategie de câştigare a medaliilor", adaugă McLaren citat de News.ro.

În raport se precizează că sistemul a fost perfecţionat pe parcursul Jocurilor Olimpice din 2012, de la Londra, Campionatelor Mondiale de atletism din 2013, de la Moscova, şi JO de iarnă de la Soci, unde exista un sistem de siguranţă pentru a-i proteja pe eventualii câştigători ruşi ai medaliilor.

La JO de vară de la Londra, Rusia a obţinut 72 de medalii, dintre care 21 de aur, iar la JO de iarnă de la Soci sportivii ruşi au câştigat 33 de medalii (13 de aur).

Un prim raport al lui Richard McLaren a fost comandat în luna mai de Agenţia Mondială Antidoping, după dezvăluirile lui Grigori Rodcenkov, fost şef al laboratorului antidoping rus, cu privire la sistemul organziat de dopaj din timpul JO de la Soci.

La mijlocul lunii iulie, McLaren a făcut public raportul său, prin care a dovedit implicarea autorităţilor ruse în susţinerea şi acoperirea dopajului în rândul sportivilor din această ţară. McLaren a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Toronto, că Rusia a pus la punct "un sistem de dopaj de stat securizat" şi că Ministerul rus al Sporturilor a "controlat, dirijat şi supravegheat manipulările" eşantioanelor, cu "ajutorul activ al serviciilor secrete ruse". 

Acest sistem a fost instaurat în 2011 şi ar fi durat până în august 2015, în beneficiul sportivilor ruşi de la numeroase discipline olimpice de vară şi de iarnă în timpul competiţiilor internaţionale organziate în Rusia (CM de nataţie din 2011, CM de atletism din 2013, CM de scrimă din 2014 şi 2015, JO de iarnă de la Soci din 2014 etc).

Pe baza raportului McLaren, aproximativ o sută de sportivi ruşi au fost împiedicaţi să participe la JO de vară de la Rio.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri